Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z cukinii
- wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu


brownie_z_cukinii

 

 

 

 

 

 

 

brownie_z_cukinii



 

 



Pyszne czekoladowe brownie, wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe.

Cukinia (zupełnie niewyczuwalna w cieście) sprawia jest jest apetycznie wilgotne, nie kruszy się, jest bogate w smaku.

Bardzo polecam!

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA BROWNIE Z CUKINII

Składniki na brownie z cukinii:

1 duża (ok 350-400g) cukinia

3/4 szkl cukru

4 duże czubate łyżki kakao

100g mąki kukurydzianej

50g mąki kokosowej

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zaparzonego 6 łyżkami wrzątku

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

50-100ml mleka roślinnego

 

 

 

Jak zrobić na brownie z cukinii:

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do miski wsypujemy mąki, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę - mieszamy wszystko.

Do suchych składników dodajemy cukinię, zaparzone siemię lniane, ekstrakt waniliowy i mleko (tyle by masa ładnie się połączyła ale pozostała gęsta).

Masę wykładamy do tortownicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok godziny w 180st.

 

 



 

 

brownie_z_cukinii

 

 

wtorek, 18 lipca 2017, dorotasmakuje

Polecane wpisy

  • Ciasto z kaszą manną i galaretką

    Ciasto z kaszą manna i galaretką przygotowywaliśmy z dziećmi na warsztatach kulinarnych, które prowadziłam. To ciasto bez pieczenia, łatwe do przygotowania. Eta

  • Tureckie księżyce

    Tureckie księżyce to deser, który pamiętam z dzieciństwa. Właściwie znam go pod nazwą Tureckie półksiężyce. Moja mama przygotowywała go często na imprezy rodzin

  • Ciasto drożdżowe z czekoladą

    Ciasto drożdżowe z czekoladą, bardzo proste, klasyczne, puszyste, rozpływające się w ustach - idealne do kawy lub kubka kakao - na deser, na drugie śniadanie, n

Komentarze
Gość: Beti, *.play-internet.pl
2017/07/18 13:56:20
A można tylko z mąki pszennej go zrobić?
-
Gość: Milki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/07/18 14:18:51
Dorotko czym mogę zastąpić make kokosowa?
-
2017/07/18 19:26:34
Gość: Beti - nie próbowałam tak, ale zaryzykowałabym :)
-
2017/07/18 19:27:57
Gość: Milki - mąkę kokosową można zastąpić mąka ryżową - obie maja właściwości silnie absorbujące płyny. Można użyć też innej mąki np. ziemniaczanej, ale trzeba dodać do ciasta mniej płynu (mleka) wtedy.
-
Gość: Milki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/07/19 14:17:25
Dziękuję Dorotko, spróbuje dzis upiec!











































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...