Blog > Komentarze do wpisu

Bigos z czerwonej kapusty
- dieta dr Dąbrowskiej




bigos

 

 



W takie chłodniejsze dni, jakie ostatnio mamy, częściej mam ochotę na coś ciepłego.

Kremowa zupa to podstawa, ale lubię też na ciepło warzywa po grecku, gołąbki warzywne czy właśnie bigos.

Bigos z czerwonej kapusty to danie wegańskie, bez tłuszczu, ugotowane zgodnie z wytycznymi postu warzywno - owocowego dr Dąbrowskiej.

Doprawcie go wedle swojego upodobania - ja lubię rozgrzewające pikantne smaki czosnku, grubo mielonego pieprzu czarnego i chili.

 

Po inne przepisy w poście warzywno - owocowym odsyłam was do zakładki "Dieta dr Dąbrowskiej"



 

 

PRZEPIS NA BIGOS Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki na bigos z czerwonej kapusty:

1/4 główki czerwonej kapusty

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

2 cebule

1 cukinia

4 ogórki kiszone i 1/2 szkl soku z kiszonych ogórków

100g koncentratu pomidorowego

liść laurowy

5 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

2 łyżeczki suszonego majeranku

1 łyżeczka suszonego czosnku

 

 

Jak zrobić bigos z czerwonej kapusty:

Cebule, marchew, pietruszkę kroimy w kosteczkę, kapustę szatkujemy drobno.

Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy pokrojonego w plastry ogórka kiszonego i jego sok, podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Gotujemy aż warzywa lekko zmiękną (ok 15 min), dodajemy cukinię pokrojona w kostkę i przecier pomidorowy, gotujemy jeszcze 5 min.

Dodajemy pozostałe przyprawy wedle własnego smaku.

 

 

 

bigos

 

 

 



czwartek, 11 maja 2017, dorotasmakuje
Komentarze
2017/05/11 12:52:48
Wspaniały widok!
-
Gość: sylwia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/08/11 10:00:45
gotowanie soku z ogórków powoduje zabicie bakterii fermentacji mlekowej, które są bardzo ważne w tej diecie














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...