Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek bezglutenowy




mazurek_bezglutenowy

 

 



Mam dla was przepis na mazurek bezglutenowy.

Bardzo prosty do przygotowania.

Do ciasta możecie użyć ulubionej maki bezglutenowej lub ich mieszanki.

Również nadzienie mazurka to kwestia upodobań smakowych - ja wybrałam powidła śliwkowe, czekoladę i kokos.

Mazurek najlepiej smakuje drugiego i w następne dni - spokojnie możecie upiec go wcześniej przed świętami.

 

 

 

 

PRZEPIS NA MAZUREK BEZGLUTENOWY

Składniki na mazurek bezglutenowy

ciasto:

150g mąki bezglutenowej (np. kokosowej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianek - ja użyłam mieszanki)

50g mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

100g masła

1 jajko

w razie potrzeby kilka łyżek zimnej wody albo jogurtu czy śmietany

nadzienie:

250g powideł śliwkowych

50g czekolady

2 łyżeczki masła

dekoracja:

wiórki kokosowe

pralinki kokosowej

ryż preparowany

 

 

Jak zrobić mazurek bezglutenowy:

Wszystkie składniki ciasta siekamy nożem, zagniatamy ciasto - w razie potrzeby dodajemy trochę jogurtu lub podsypujemy mąką.

Ciastem wykładamy formę na mazurek ( u mnie 10x30cm), wykładamy powidła.

Pieczemy na złoty kolor w 180st (ok 20-25min).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem (zobacz wpis Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy mazurek, dekorujemy.

 

 

 

mazurek_bezglutenowy

 

 

 



środa, 12 kwietnia 2017, dorotasmakuje
Komentarze
2017/04/19 12:51:40
Czy spod wyjdzie w okrągłej blasze do tarty 24 cm?
-
2017/04/19 12:51:56
Yes yes yes! Myślisz o nas!














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...