Blog > Komentarze do wpisu

Babka dwukolorowa




babka

 

 



Babka dwukolorowa czekoladowo waniliowa, miękka, puszysta, wilgotna, delikatna, naprawdę pyszna!

Idealna na święta wielkanocne jak i na co dzień np deser czy na kolację do kubka kakao.

Jeśli lubicie takie wypieki zajrzyjcie do zbiorczego wpisu Babki - przepisy.

 

 

 

 

PRZEPIS NA BABKĘ DWUKOLOROWĄ

Składniki na babkę dwukolorową:

5 jaj

1 szkl cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

3 szkl mąki

łyżeczka aromatu waniliowego

1 szkl oleju

1 szkl wody gazowanej lub oranżady białej

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

 

 

Jak zrobić babkę dwukolorową:

Białka jaj oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę (dodając szczyptę soli szybciej ubijemy).

Do ubitych białek dodajemy cukier i znów ubijamy.

Cały czas ubijając dodajemy żółtka.

Kiedy powstanie puszysty kogel-mogel przerywamy ubijanie.

Do miski z jajkami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Wlewamy również olej i oranżadę (wodę).

Wszystko delikatnie mieszamy by składniki połączyły się.

Połowę ciasta odlewamy do drugiej miski.

Do jednej części ciasta dodajemy 3 łyżki kakao i 3 łyżki wody i znów delikatnie wszystko mieszamy.

Do przygotowanej formy na babkę (lub tortownicy 24cm z kominem) wlewamy ciasta jedno po drugim.

Pieczemy ok 50-60 min w 180st (do suchego patyczka).

 

 

 

 

 

 

 

babka

 

 

 

 

 

poniedziałek, 03 kwietnia 2017, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/04/05 08:54:45
Witaj dorota!

Przepis: Babka dwukolorowa został dodany do zeszytu:

Ciasta przez Magic
-
Gość: Beti, *.play-internet.pl
2017/04/08 21:53:09
Pani
Dorotko proszę umieścić w przepisie aromat bo jest wymieniony w składnikach a w przepisie go nie ma :-S i moja babka będzie niestety bez aromatu










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...