Blog > Komentarze do wpisu

Tęczowe sałatki - warsztaty kulinarne dla dzieci




warsztaty

 

 warsztaty

 


 

 



 

W zeszłą sobotę znów miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci z klasy mojej córeczki.

Z dziećmi lubię gotować, za każdym razem zachwyca mnie ich ogromny entuzjazm do prac kulinarnych, otwartość
na nowe doznania, swoboda z jaką podchodzą do połączeń smakowych.

 

 

Długo zastanawiałam się co uczynić tematem przewodnim warsztatów, tak byśmy mogli bez kuchenki i piekarnika przygotować coś ciekawego, smacznego i satysfakcjonującego a przy okazji edukacyjnego.

Wymyśliłam program warsztatów, który oparłam na kolorystyce warzyw i owoców.



 

Najpierw zrobiliśmy sobie pogadankę o właściwościach warzyw i owoców ze względu na ich kolory.

Dzieci aktywnie brały udział w tej części zajęć, czytając na głos przygotowany przeze mnie artykuł i wymieniając wiele odpowiednich warzyw i owoców do danego koloru.

 

 

Potem nastąpiła część praktyczna. Mycie rączek, rozkładanie swoich produktów na stanowiskach pracy.

Założenie, które przedstawiłam było takie: przyniesione warzywa i owoce, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do misek kolorystycznie.

Do jednej miski same białe owoce, do drugiej same białe warzywa i tak ze wszystkimi kolorami.

Kiedy siekanie było skończone, do dużych, szklanych, przeźroczystych mis zsypywaliśmy po kolei warstwy posiekanych składników.

Robiliśmy jedną sałatkę warzywną i jedna owocową.

Wzbogaciliśmy je jeszcze ugotowanym makaronem, kukurydzą, groszkiem, fasolkami, sosem majonezowo-jogurtowym i potłuczonymi sezamkami (warzywną) oraz sokiem cytrynowym i kilkami czekoladowymi (owocową). Tak powstały nasze tęczowe sałatki.

Potem nastąpił pełen entuzjazmu moment wspólnego smakowania stworzonych dzieł.

Warsztaty zakończyły się małymi upominkami dla każdego uczestnika, za które dziękujemy sponsorom.



Ja ze swej strony bardzo dziękuję Pani wychowawczyni za zaproszenie, dzieciom za ich uskrzydlający entuzjazm i dwóm przemiłym mamom, które wspierały w siekaniu i pomogły posprzątać kulinarny bałagan!

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

warsztaty

 

 

 

 

 

sałatki

 

 

 

 

salatka

 

 

 

 

sałatka

 

 

 

 

salatki

 

 

 

 

prezenty

 

 

 

 

Nasze warsztaty wspierały firmy - Bardzo dziękujemy !

 

 

 

bonduelle

 

wedel

 

 

 

lubella

 

 

 

 

 

 

piątek, 10 lutego 2017, dorotasmakuje

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/21 11:23:52
Tak! Serduszka uwielbiam!
-
2017/02/21 11:24:32
Uwielbiam Twoje przepisy!!! I bardzo często korzystam z nich w kuchni
-
2017/02/21 11:25:05
kapusta ,papryka , czosnek , koperek i oliwa
-
2017/02/21 11:25:26
Brzmi wspaniale
-
2017/02/21 11:25:58
Kapusta, papryka, ogórek konserwowy, jogurt z majonezem plus sól i pieprz.
-
2017/02/21 11:27:34
O muszę zrobić:)
-
2017/02/21 11:28:33
A to dzisiaj na topie akurat mój sześciolatek w kieliszku wymieszał majonez z ketchupem (sos tysiąca wysp) i moczył w nim....haribo
-
2017/02/21 11:28:55
Ciasteczka maślane + zimna brukselka na parze.
-
2017/02/21 11:29:18
Wczoraj padło na blok czekoladowy u mojego 8 latka!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/02/22 21:24:51
Przepis: Tęczowe sałatki - warsztaty kulinarne dla dzieci został dodany do zeszytu:

SAŁATKI przez monika1

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...