Blog > Komentarze do wpisu

Krupnik z kalafiorem




krupnik

 

 



Zapraszam dzisiaj na krupnik, ale nie do końca w klasycznym wydaniu, bo będzie to krupnik z kalafiorem.

Krupnik to bardzo wdzięczna zupa: tania, sycąca, rozgrzewająca, szybka do przygotowania i uniwersalna. Mamy dużą dowolność w wyborze kaszy do tej zupy, warzyw, przypraw - i tak wychodzi pyszny. Ja akurat miałam paczkę mrożonego kalafiora w zamrażarce, więc w ramach wprowadzania do naszej diety jak największej ilości warzyw, postanowiłam dodać go do gotowanego krupniku z kaszy jęczmiennej.

Pyszna zupka wyszła - polecam na chłodne dni.

Możecie od razu ugotować więcej i zawekować porcje na zaś (zobacz wpis Jak wekować zupy).

Z jaką kaszą wy gotujecie krupnik?

 

 

 

PRZEPIS NA KRUPNIK Z KALAFIOREM

Składniki na krupnik z kalafiorem

5 ziemniaków

1/2 szkl kaszy jęczmiennej wiejskiej

450g kalafiora świeżego lub mrożonego

1 cebula

1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła

liść laurowy

10 szt ziela angielskiego

plaster korzenia selera

sól

pieprz

 

 

Jak zrobić krupnik z kalafiorem:

W garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła.

Cebule obieramy, kroimy na pół i przeciętym bokiem układamy na oliwie, obsmażamy chwilkę.

Do cebuli dodajemy kaszę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, przyprawy. Zalewamy 1-1,5l wody. Zagotowujemy. Gotujemy ok 15 min.

Dodajemy kalafiora i gotujemy jeszcze 15 min.

Doprawiamy do smaku.

 

 

 

krupnik

 

 

 

 

 

 

Zupy - przepisy:

 

 

zupa krem  Zupa krem - 30 przepisów

 

Zimowe zupy  - Zbiór 55 przepisów na zimowe zupy

 

Zupa jesienna  35 przepisów na jesienne zupy

 

Barszcz biały  Zupy na Wielkanoc - przepisy

 

kasza rodzaje  Kasza – jej rodzaje i zastosowanie



piątek, 03 lutego 2017, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Aleksander 2001, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/02/05 21:56:20
Wygląda pysznie
-
2017/02/08 12:10:54
Zazwyczaj jaglaną mam pod ręką:-)
-
2017/02/08 12:11:09
z peczakiem.... uwielbiam:))
-
2017/02/08 12:11:29
Kasza jęczmienna średnia
-
2017/02/08 12:11:53
Kiedyś z jęczmienna, a od jakiegoś czasu tylko z jaglana :)
-
2017/02/08 12:12:51
Pewnie będę nietypowa ale uwielbiam krupnik z kaszy jęczmiennej i na wywarze z kurzych łapek. I to jest zupa mojego dzieciństwa
-
2017/02/08 12:13:33
Jęczmienna,kiedyś na wywarze z mięsa mieszanego,z ktorego byl farsz na pierogi:-)do tłustej zupy z marchewką i ziemniakami dodawalo się kwaszonej kapusty,rewelacja....dziś raczej bez mięska...
-
2017/02/09 08:44:29
Tylko z jaglaną pychą:)
-
2017/02/09 08:44:50
So good!
-
2017/02/09 08:45:17
Uwielbiam z kaszą pęczak ;)
-
2017/02/09 08:45:48
Jęczmienną :)
-
2017/02/09 08:46:17
Wygląda smakowicie!
-
2017/02/09 08:46:34
@dorotasmakuje piękna elegancka wersja










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...