Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z sosem karmelowo - sojowym




 

brownie

 

 

 

 

 



Brownie to jedno z najfajniejszych i najłatwiejszych ciast na świecie - nie może nie wyjść a zakalec jest tu nawet pożądany, dlatego zakasujcie rękawy i wypróbujcie mój przepis!

Brownie bananowe to pomysł na szybkie i pyszne ciasto, wilgotne, słodkie, przyjemnie czekoladowe.

Kropką nad i będzie tu sos karmelowo - sojowy.

Uwielbiam połączenie smaku słodkiego i słonego, a ten sos sprawia, że proste ciasto staje się wykwintnym rarytasem, którym zaskoczymy częstowanych gości.

Również sos nie jest trudny do przygotowania!

Przygotowujemy go na bazie karmelizowanego cukru z dodatkiem śmietanki, doprawiamy sosem sojowym.

Jako, że uważam w swojej diecie na nadmiar soli wybrałam sos sojowy z mniejszą zawartością soli Kikkoman, który zawiera o 43% mniej soli niż jego klasyczna wersja. W specjalnym procesie z sosu usuwana jest prawie połowa zawartej w nim soli, jest to więc optymalne rozwiązanie dla każdego, kto przykłada znaczenie do diety ubogiej w sól. Co najważniejsze - naturalnie warzony sos sojowy o 43% niższej zawartości soli w niczym nie ustępuje oryginałowi, w dalszym ciągu wyczuwalna jest jedyna w swoim rodzaju pełnia aromatu.


 

 

 

PRZEPIS NA BROWNIE Z SOSEM KARMELOWO - SOJOWYM

Składnikina brownie z sosem karmelowo - sojowym:

200g czekolady  deserowej

1 dojrzały banan

200g masła

50g kakao ciemnego

3 jajka

80g mąki

250g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

sos:

200g cukru

80g masła

200ml słodkiej śmietanki

25 ml sosu sojowego Kikkoman Less Salt

 

 

Jak zrobić brownie z sosem karmelowo - sojowym:

Czekoladę łamiemy na kawałki a potem siekamy drobno nożem. Masło wraz z posiekaną czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i rozgniecionego widelcem banana. Mieszamy.

Dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy dokładnie.

Wbijamy jajka i mieszamy aż wszystkie składniki połącza się.

Ciasto wylewamy do formy 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 25-30 min.

W czasie kiedy ciasto stygnie przygotowujemy sos.

Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści. Pilnujemy go i nie pozwalamy mu za bardzo ściemnieć ani się przypalić.

Do karmelu dodajemy masło pokrojone w kostkę i energicznie mieszamy trzepaczką.

Dodajemy śmietankę, znów energicznie mieszamy trzepaczką.

Sos karmelowy doprawiamy do smaku sosem sojowym, mieszamy.

Kawałki brownie podajemy polane sosem karmelowo - sojowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brownie

 

 

 

brownie

 

 

 

 

brownie

 

 

 

 

brownie

 

 

 

 

brownie

 

 

 

 

Partnerem wpisu jest Kikkoman.

 

 

 

kikkoman

 

 



środa, 15 lutego 2017, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/02/18 17:56:34
Witaj dorota!



Przepis: Brownie został dodany do zeszytu:

ciasta i wypieki przez kasia1409
-
2017/02/21 11:36:36
Brzmi ciekawie :))
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...