Blog > Komentarze do wpisu

5 kolorów warzyw i owoców




kolory_warzyw_i_owoców

 

 

kolory_warzyw_i_owoców

 

 

 

Czy wiecie o tym, że kolor warzyw czy owoców ma znaczenie?

Barwa danej grupy tych produktów mówi nam o tym jakie wartości odżywcze są w nich zawarte.

Różne kolory warzyw i owoców to różne właściwości odżywcze z których możemy czerpać.

Sprawdźcie jakie!

 

 

 

CZERWONY

Czerwone warzywa i owoce bogate są w likopen. Składnik ten jest przeciwutleniaczem, który zapobiega starzeniu się organizmu i wspomaga jego regenerację.

Czerwone warzywa i owoce zapewniają dobry stan włosów, skóry, paznokci oraz wpływają na prawidłowe działanie układu pokarmowego.

Zawierają mnóstwo witaminy A, C, K, B6 oraz potasu i błonnika.

Czerwone owoce i warzywa: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, pomidory, papryka, żurawina, grejpfruty, arbuz, granat, czerwona porzeczka, burak

 

 

POMARAŃCZOWY I ŻÓŁTY

Pomarańczowe warzywa i owoce poprawiają nasz wzrok!

Mają pozytywny wpływ na wygląd włosów, paznokci oraz skóry (dodatkowo naturalnie chronią skórę przed działaniem promieni słonecznych).

Poprawiają odporność.

Mają działanie odprężające i rozluźniające więc polecane są szczególnie osobom zmęczonym i zestresowanym.

Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce: cytryna, melon, pomarańcze, kumkwat, grejpfrut, pomelo, papryka, dynia, kabaczek, kukurydza, banan, morele, brzoskwinie, mango, ananas, jabłka, marchew

 

 

ZIELONY

Zielone warzywa i owoce swój kolor zawdzięczają zawartemu w nich chlorofilowi, który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.

Mają działanie przeciwnowotworowe.

Są bogate w witaminy A, C, K, B6, wapno, błonnik.

Zielone warzywa i owoce: ogórek, sałata, szpinak, awokado, jarmuż, groszek, kapusta, szparagi, kiełki, rzeżucha, kiwi, cukinia, brokuł, winogrona, agrest, jabłka, seler naciowy, cykoria, limonki, bób



 

 

FIOLETOWY I NIEBIESKI

Warzywa fioletowe i niebieskie wspomagają układ krążeniowy, obniżają poziom złego cholesterolu.

Pobudzają układ trawienny, pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Fioletowe warzywa i owoce mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Ułatwiają proces uczenia się!

Fioletowe warzywa i owoce: bakłażan, aronia, śliwki, winogrona, fasola, czarne porzeczki, jeżyny, kapusta, cebula, jagody, borówki

 

 

BIAŁY

Większość białych owoców i warzyw ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne. Niektóre z nich to naturalne antybiotyki. Pomagają zwalczyć przeziębienie i grypę, chronią przed chorobami.

Białe warzywa i owoce poprawiają samopoczucie.

Białe warzywa i owoce: seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, szalotka, ziemniaki, rzepa, rzodkiew, szparagi, fasola

 

 

 

kolory_warzyw_i_owoców

 

 

 

 

Warzywa i owoce - porady:

 

jak_obrac_seler_naciowy  Czy seler naciowy trzeba obierać

 

mango  Mango - czy warto je jeść

 

jak_upiec_baklazana  Jak upiec bakłażana

 

chrupiaca_salata  Sposób na chrupiącą sałatę

 

awokado  Co zrobić by awokado nie ciemniało

 

jak_posadzic_rzezuche  Jak posadzić rzeżuchę

 

jakie_jablka_na_sok  Jakie jabłka na sok

 

jak obrac granat  Jak obrać granat

 



 

czwartek, 09 lutego 2017, dorota20w
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/02/22 21:26:19
Przepis: 5 kolorów warzyw i owoców został dodany do zeszytu:

różne przez monika1










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...