Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec bezglutenowy




makowiec_bezglutenowy

 

 



 

Makowcem tym jestem zachwycona (zresztą nie tylko ja, podobnie goście na imprezie urodzinowej) - jest przepyszny, wilgotny, aromatyczny.

Jednym z jego największych walorów jest to, że jest bardzo prosty do przygotowania a do zrobienia ciasta potrzebujemy tylko kilku prostych składników.

Ten makowiec bezglutenowy to makowiec bez mąki - zamiast niej dodajemy spora ilość suchego maku i mielonych migdałów.

Bardzo polecam!

 

 

 

PRZEPIS NA MAKOWIEC BEZGLUTENOWY

Składniki na makowiec bezglutenowy:

6 jajek

200g cukru trzcinowego

2 duże jabłka

150g zmielonych migdałów

150g zmielonego maku suchego

aromat migdałowy

szczypta soli

 

polewa czekoladowa - tutaj przepis

 

 

Jak zrobić makowiec bezglutenowy:

Biała oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić na sztywną pianę.

Dodać cukier, ubijać dalej.

Dodać żółtka, ubijać dalej.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do ubitych jajek dodać migdały, mak, jabłka, aromat. Wymieszać delikatnie.

Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (23cm).

Makowiec bezglutenowy piec w 170st przez 60min.

Ostudzony makowiec udekorować polewą czekoladową.

 



 

makowiec_bezglutenowy

 

 

 

 



 

makowiec_bezglutenowy

 

 

 

 



 

makowiec_bezglutenowy

 

 

 

 

Przepis na ten Makowiec zaczerpnęłam z książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle wydanej przez Esprit.

Po książkę sięgnęłam z ciekawości, gdyż wcześniej kilka razy słyszałam o poglądach świętej dotyczącej diety i odżywiania.

Św. Hildegarda z Bingen była średniowieczną mniszką. Zalecała by stosować produkty spożywcze jako środki lecznicze. Z produktów spożywczych czerpiemy energię do życia, dlatego im większa jest ich jakość, tym większa nasza witalność i lepszy nastrój.

Książka zawiera wiele przepisów na zupy, desery, sosy, chleby, dania główne, sałatki, przekąski, napoje, śniadania, których składy są proste i zdrowe.

Książka jest zbiorem przepisów, niektóre tylko z nich są zilustrowane.
Receptury często zaopatrzone są uwagami, wskazówkami, poradami dotyczącymi wpływu danego składnika na nasze zdrowie.

 

 

Wydawnictwo Esprit

miękka

okładka

220 stron

 

esprit

 



 

 



wtorek, 13 grudnia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/12/13 20:32:50
Witaj dorota!

Przepis: Makowiec bezglutenowy został dodany do zeszytu:

wega przez ank
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/12/13 20:33:19
Witaj dorota!

Przepis: Makowiec bezglutenowy został dodany do zeszytu:

zeszyt przez k.krolikowska23
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/12/19 10:56:47
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Makowiec bezglutenowy został dodany do zeszytu:

Ciasta przez edytapykosz
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/03/12 15:55:34
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Makowiec bezglutenowy został dodany do zeszytu:

Ciasta przez zurek.katarzyna
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...