Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Pychotka




pychotka

 

 



Ciasto Pychotka, inaczej zwane Panią Walewską, Ciastem Wawelskim albo Pysznotką (ta ostania nazwa funkjonuje w naszej rodzinie) to popisowe ciasto mojej szwagierki Ani, która piecze je z doskonałym skutkiem na każdą chyba rodzinną imprezę.

Pyszne kruche ciasto, krem budyniowy, konfitura, beza - niebo w gębie!

 

 

 

PRZEPIS NA CIASTO PYCHOTKA

Składniki na ciasto pychotka:

ciasto:

3szkl mąki

pół szkl cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

150g margaryny lub masła

4 żółtka

2 łyżki śmietany

 

słoik konfitury najlepiej z czarnej porzeczki lub jagodowej

 

beza:

5 białek

pół szkl cukru

2 łyżki maki ziemniaczanej

 

krem:

5 żółtek

pół szkl cukru

2 łyżki maki ziemniaczanej

1 szk mleka

100g masła

 

 

Jak zrobić ciasto pychotka:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto (zaczynamy od przesiekania margaryny z mąką).

Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wykładamy nim dwie blaszki (25x25cm), smarujemy grubo dżemem.

Biała ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilę ubijamy – dzielimy na dwie połowy i wylewamy na ciasta posmarowane dżemem.

Ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 200st i pieczemy do pół godziny. Studzimy.

Żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną ucieramy na gładką masę.

Gotujemy szklankę mleka, wlewamy masę żółtkową i gotujemy intensywnie mieszając aż zgęstnieje - zostawiamy do wystygnięcia.

Do zimnej masy budyniowej dodajemy masło i miksujemy na jednolitą masę.

Masą smarujemy upieczone ciasto z dżemem i bezą, na nim układamy drugie i wierzch smarujemy druga połową masy budyniowej.

 

 

 

pychotka

 

 

 

Zobacz też:

 

Ciasto z kremem ajerkoniak i galaretką mandarynkową   Ciasta z kremem - przepisy



poniedziałek, 21 listopada 2016, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Aska, *.opera-mini.net
2016/11/21 19:46:19
Jakiej formy Pani użyła?
-
2016/11/21 21:02:09
A ja go jeszcze nigdy nie piekłam... Wygląda fantastycznie :)
-
2016/11/24 12:23:52
Gość: Aska - 25x25cm
-
2016/11/24 12:24:04
gin86 - polecam na święta :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/12/29 11:33:20
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Ciasto Pychotka został dodany do zeszytu:

ciasta przez angelika230192
-
Gość: zainteresowana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/06/08 21:38:22
czy śmietana ma być kwaśna i czy obie blaszki pieczemy razem czy pojedynczo odrazu mówię że ja muszę zwiększyć przepis bo mam większą blaszkę
-
Gość: zainteresowana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/06/11 20:23:22
czy śmietana ma być kwaśna i czy obie blaszki pieczemy razem czy pojedynczo odrazu mówię że ja muszę zwiększyć przepis bo mam większą blaszkę
-
2018/06/11 23:52:38
tak, smietana ma być kwasna














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...