Blog > Komentarze do wpisu

Rolada biszkoptowa z dynią




rolada_z_dynia

 

 



Lubicie rolady? Z jakim nadzieniem najlepsza?

Na samym początku mojej przygody z wypiekami unikałam pieczenia rolad, podchodziłam do nich trochę jak do jeża, trochę bałam się spróbować.

Kiedy w końcu zdecydowałam się upiec pierwszą roladę, okazało się że to wcale nie
jest trudne ciasto
, za to bardzo efektowne - zawsze wzbudza entuzjazm częstowanych nim gości.

Rolada to również ciasto z ogromnym potencjałem, bo możemy nadziać ją różnymi kremami, począwszy od bitej śmietany a skończywszy na kremie budyniowym do tortów.

Dzisiaj zapraszam Was na roladę biszkoptową z nadzieniem, które przygotowałam z dyni, jabłek i cytrynowej galaretki.

 

 

 

 

PRZEPIS NA ROLADĘ BISZKOPTOWĄ Z DYNIĄ

 

Składniki na roladę biszkoptową z dynią

 

ciasto:

4 jaja

1/2 szkl cukru

3/4 szkl mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

nadzienie:

0,75kg jabłek

0,75kg dyni

2 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 galaretka cytrynowa

 

Jak zrobić roladę biszkoptową z dynią:

Białka, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając.

Dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko już delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.

Na dużej blaszce ( ja użyłam do tego po prostu blachy-piętra piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto nadając kształt prostokąta (30x40cm).

Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika, gorącą roladę kładziemy na czystej ściereczce, zdejmujemy papier i pomagając sobie ściereczką zwijamy, formując roladę. Zostawiamy ją w tej ściereczce do ostygnięcia.

Jabłka i dynię obieramy, ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok cytrynowy i gotujemy, najpierw ok 15 min pod przykrywką aż owoce rozpadną się, potem bez przykrywki aż odparują. Kiedy jabłka i dynia będą gęste, wyłączamy grzanie, dodajemy suchy proszek galaretki, mieszamy wszystko chwilę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Kiedy masa będzie zimna, delikatnie rozwijamy roladę, nadziewamy dżemem i zwijamy, owijamy folia spożywczą. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy, na 2-3 godziny a najlepiej na noc.

Przed podaniem oprószamy roladę cukrem pudrem.

 

 

rolada_z_dynia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli lubicie rolady, zajrzyjcie też do przepisów:

 

 

 

ROLADA bezglutenowa  Rolada bezglutenowa z kremem czekoladowym

 

rolada_z_kaszy_manny   Rolada z kaszy manny

 

ROLADA szpinakowa    Rolada szpinakowa na słodko

 

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką  Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką

 

 

 

ciasto z kaszy manny  Ciasto z kaszy manny w formie rolady w waflu – bez pieczenia

 

 

 

rolada czekoladowa  Rolada czekoladowa

 

 

 

Rolada szpinakowa z łososiem  Rolada szpinakowa z łososiem

 

 

 

rolada szpinakowa z kawiorem  Rolada szpinakowa z kawiorem



 

 

poniedziałek, 10 października 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/10/14 10:13:17
Ja uwielbiam z kremami! Albo z bitą śmietaną i dżemem :)
-
2016/10/14 10:13:35
Musi byc smakowita.








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...