Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ziemniaczane z serem




pierogi_ziemniaczane

 

 

 



Pyzy, kartacze, cepeliny, pierogi ziemniaczane - jak wy nazywacie to pyszne danie?

U mnie w domu rodzinnym od zawsze były to pyzy. Mama przygotowywała okrągłe nadziewane mięsem lub podłużne nadziewane serem białym na słodko.

W domu rodzinnym mojego męża danie to nazywa się pierogami ziemniaczanymi i występuje z mięsem albo serem białym na ostro, doprawionym dużą ilością pieprzu, cebulką i właśnie przepis na ten smakołyk chciałam wam dzisiaj zaprezentować.

Smacznego!

 

 

 

 

PRZEPIS NA PIEROGI ZIEMNIACZANE Z SEREM

 

Składniki na pierogi ziemniaczane z serem:

3 kg ziemniaków

1/2 szkl maki ziemniaczanej

sól

 

farsz:

1 kg twarogu

6 cebul

dużo pierzu świeżo mielonego

sól do smaku

olej lub smalec

 

 

Jak zrobić pierogi ziemniaczane z serem:

Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oleju lub smalcu.

Twaróg rozdrabniam malakserem, mieszam z cebulką i sporą ilością pieprzu i soli sprawdzając smak.

Kilogram ziemniaków obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, daję im lekko ostygnąć. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę.

Pozostałe dwa kilogramy ziemniaków obieram, myję i ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach lub w robocie z taką właśnie tarczą ścierającą.
Surowe, starte ziemniaki należy dobrze odcisnąć (sok ziemniaczany zbieramy do naczynia) – w tym celu dobrze sprawdzi się ściereczka kuchenna lub pielucha tetrowa, którą można sobie kupić w takim celu w każdym większym markecie na dziale dziecięcym.

Odciśnięte surowe ziemniaki dodaję do ugotowanych. Z naczynia (do którego zbierałam sok ziemniaczany), teraz go odlewam, na dnie powinna pozostać biała warstwa skrobi, którą dodaje do miski z masą ziemniaczaną, dodaję też skrobię ziemniaczaną – całość dobrze wyrabiam, najczęściej ręką.

Z masy odrywam kawałki, rozgniatam na ręku, nadziewam łyżeczka farszu, łączę brzegi i formuję pyzy, gotuję wrzucając je na osolony wrzątek - tylko po kilka sztuk (zbyt duża ilość spowoduje, że woda na zbyt długo straci temperaturę wrzenia i pyzy mogą zacząć się rozwalać podczas gotowania).

Podaję okraszone skwarkami lub pokrojone w plastry i przesmażone na oleju.

 

 

 

 

pierogi_ziemniaczane

 



wtorek, 18 października 2016, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: MaDa95, *.adm.uni.wroc.pl
2016/10/18 14:08:44
Czy do pierogów ziemniaczych musi być specjalny gatunek ziemniaków. Ostatnio próbowałam zrobić (dokładnie wg takiego przepisu i proporcji) ale ciasto nie chciało związać z mąką, której dodawałam i dodawałam, a ciasto pozostało prawie lejące i nie było mowy o zrobieniu klusek.
-
2016/10/19 20:04:09
Wyglądają przepysznie! Ja znam tylko ogromne pyzy z mięsem mojej teściowej, takie gdzie dwie to szczyt moich możliwości - a lubię dużo zjeść! :) Może to jest sposób by mój dzieć polubił ziemniaki :) Skoro wcina kluski śląskie, zje pewnie i taką pyzę :)
-
Gość: guzanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/05/07 09:43:09
Pyzy się nie rozpadną, jeśli przed ich wrzuceniem rozrobimy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody i wlejemy na wrzątek.
\










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...