Blog > Komentarze do wpisu

Pyzy z serem




pyzy_z_serem

 

 

 

 

 

 

Pyzy z serem na słodko czy na ostro?

W moim domu rodzinnym jadło się pyzy z serem na słodko, mama zawsze nadawała im podłużny kształt, podczas gdy pyzy z mięsem były okrągłe.

U moich teściów pyzy z serem są zawsze na ostro, z cebulką, dużą ilością pieprzu i podane ze skwarkami. Dzisiaj właśnie ten przepis chciałam Wam przedstawić.

 

 

 

PRZEPIS NA PYZY Z SEREM

 

Składniki na pyzy z serem:

3 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

farsz:

1 kg twarogu

6 cebul

dużo pierzu świeżo mielonego

sól do smaku

oliwa

 

 

Jak zrobić pyzy z serem:

Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oliwie.

Twaróg rozdrabniam malakserem, mieszam z cebulką i sporą ilością pieprzu i soli sprawdzając smak.

Kilogram ziemniaków obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, daję im lekko ostygnąć. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę.

Pozostałe dwa kilogramy ziemniaków obieram, myję i ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach lub w robocie z taką właśnie
tarczą ścierającą. Surowe, starte ziemniaki należy dobrze odcisnąć (sok ziemniaczany zbieramy do naczynia) – w tym celu dobrze sprawdzi się ściereczka kuchenna lub pielucha tetrowa, którą można sobie kupić w takim celu w każdym większym markecie na dziale dziecięcym.

Odciśnięte surowe ziemniaki dodaję do ugotowanych. Z naczynia (do którego zbierałam sok ziemniaczany), teraz go odlewam, na dnie powinna pozostać biała warstwa skrobi, którą dodaje do miski z masą ziemniaczaną, dodaję też 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej – całość dobrze wyrabiam, najczęściej ręką.

Z masy odrywam kawałki, rozgniatam na ręku, nadziewam łyżeczka farszu, łączę brzegi i formuję pyzy, gotuję wrzucając je na osolony wrzątek - tylko po kilka sztuk (zbyt duża ilość spowoduje, że woda na zbyt długo straci temperaturę wrzenia i pyzy mogą zacząć się rozwalać podczas gotowania).

Podaję okraszone skwarkami lub z zarumienionym boczkiem.

 

 

 

pyzy_z_serem

 

piątek, 02 września 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/09/02 14:16:01
uwielbiam takie pyzy :) Jutro je robię z Twojego przepisu :)
-
2016/09/03 01:07:55
Bardzo lubię takie obiady. Pysznie.

P.s. Wspaniałe zdjęcia (jak zawsze).










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...