Blog > Komentarze do wpisu

Parowańce ze śmietanką




kluski_na_parze

 

 

 

 

 

 

Parowańce ze śmietanką to kolejne danie kuchni kresowej jakie chciałam Wam przedstawić na blogu (wcześniej pokazywałam już Barszcz na zakwasie kresowy, Proziaki, Klepak).

Parowańce to bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze.

Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników bo taka jest właśnie kuchnia kresowa - prosta, tania, sycąca, naturalna, pyszna i pomysłowa.

Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że parowańce są potem bardzo delikatne i miękkie. Użyłam 30% śmietanki Zott bo dobra śmietanka ma duże znaczenie w tym przepisie jeszcze z innego powodu - podajemy ją w malutkich miseczkach do bułeczek, by przed każdym kęsem umoczyć w niej parowca.

 

Parowańce, parowce, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky - znacie to danie? pod jaką nazwą?

 

 

 

 

Składniki na parowańce ok 12-15 szt:

500g mąki

30g cukru

200 ml mleka

50ml śmietanki 30% Zott

2 jajka

50g drożdży

szczypta soli

do podania - 2-3 kubki śmietanki 30% Zott

 

 

Jak zrobić parowańce ze śmietanką:

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.

Kiedy zaczyn drożdżowy "ruszy" dodajemy go do mąki razem ze śmietanką, jajkami, solą.

Wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, składamy w bułeczki i układamy w parowarze lub w naczyniu do gotowania na parze.

Parujemy ok 10-15 min (w zależności od wielkości parowańców).

Podajemy w towarzystwie miseczki śmietanki do moczenia w niej parowańców.

 

 

 

 

 

kluski_na_parze

 

 

 

 

 

parowce

 

 

 

 

 

buleczki_na_parze

 

 

 

 

 

parowance

 

 

 

Partnerem tej publikacji jest firma Zott.

 

 

niedziela, 28 sierpnia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/08/28 20:39:03
Witaj dorota!

Przepis: Parowańce ze śmietanką został dodany do zeszytu:

do wyprobowania przez fanatyczka007
-
2016/08/29 00:29:47
W Wielkopolsce ,,pyzy"zwykle z gulaszem i tartymi buraczkami:-)
-
2016/08/29 00:30:21
ja znam jako pampuchy lub kluski na parz :) z gulaszem i buraczkami najlepsze i z dzemem :)
-
2016/08/29 00:30:49
Parzaki :) specjalność babci i smak dzieciństwa
-
2016/08/29 00:31:14
Pyszne z jagodami i śmietanką..... mniammmmm...:)
-
2016/08/29 00:31:34
Uwielbiam
-
2016/08/29 00:31:57
Tak właśnie parzaki...z bitą śmietaną i truskawkami
-
2016/08/29 00:32:22
Pampuchy! Uwielbiam na słodko ;)
-
2016/08/29 00:32:50
W wielkopolsce to pyzy drozdzowe :)
-
2016/08/29 00:33:13
Kluchy na łachu!
-
2016/08/29 00:33:45
Parzaki najlepsze z jagodami!!!
-
Gość: dodo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/08/30 17:29:41
Pampuchy! Najlepsze od babci.... Muszę spróbować zrobić z jakimś sosem owocowym :) mniiaam
-
2016/08/31 08:59:32
UWIELBIAM.Z dżemem i ze śmietaną i z cukrem i posypane cynamonem
-
2016/08/31 09:00:04
Parowańce < heart<3 ja zawsze jadłam jeszcze ciepkutkie bez dodatków :)
-
2016/08/31 09:00:35
Czyli pyzy drożdżowe w wlkp często do kaczki i ciemnego mięsnego sosu ;)
-
2016/08/31 09:01:03
Pyzy w takim wydaniu - najlepsze :)
-
2016/08/31 09:01:26
Na wschodzie znane jako buchty.
-
2016/08/31 09:01:47
Moja babcia mówi na nie "parówy" i robi z jagodami
mmm pychotka : )
-
2016/08/31 09:02:11
Pampuchy!
-
2016/08/31 09:02:29
Knedlyky z gulaszem
-
2016/08/31 09:02:55
U mnie w domu to pampuchy lub kluski na parze a żartobliwie to kluski na szmacie. A ja je uwielbiam z sosem pikantnym pomidorowym z kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką i mielonym mięsem.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...