Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak z szybkowaru




kurczak

 

 

 

 

 

 

Mam dzisiaj dla Was przepis na Kurczaka z szybkowaru - jest to pierwszy przepis na blogu na danie z szybkowaru i będzie ich tu wkrótce więcej, ponieważ upodobałam sobie ostatnio gotowanie właśnie w tym garnku.

Szybkowar to w dużym uproszczeniu specjalny garnek z bardzo szczelną przykrywką w którym wzrasta ciśnienie a temperatura przekracza 100st dzięki czemu dania gotują się w nim nawet połowę szybciej, zachowując pyszny smak, kolor i więcej składników odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu.

Kurczaka z szybkowaru przygotowałam w 15 minut - był pyszny, delikatny i tak miękki, że rozpływał się w ustach, co doceniły szczególnie dzieci.

 

 

 

 

 

Składniki na 4 porcje kurczaka z szybkowaru:

4 porcje kurczaka

cebula

marchewka

łodyga selera naciowego

słodka papryka

oregano

sól

pieprz

 

 

Jak zrobić kurczaka z szybkowaru:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wrzucamy do szybkowaru. Układamy na niej umytego kurczaka.

Do garnka szybkowaru wlewamy wodę (minimalną ilość dla danej pojemności szybkowara znajdziecie w instrukcji), ja wlałam ok 400 ml.

Kurczaka posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, oregano.

Szybkowar szczelnie zamykamy i gotujemy na największym ogniu aż potrawa zagotuje się a w środku wytworzy się odpowiednie ciśnienie. Szybkowar wtedy zamknie się i powiadomi nas przy pomocy wysuniętego wskaźnika, że uzyskał odpowiednią temperaturę.

Wówczas zmniejszamy pod nim grzanie na małe i gotujemy 10 min.

Po tym czasie szybkowar zdejmujemy z ognia, wyrównujemy ciśnienie (poprzez pokrętło lub poprzez wstawienie garnka pod strumień zimnej wody). Kiedy wskaźnik opadnie ( u mnie dzieje się to bardzo szybko 1-2 minuty po zdjęciu z ognia), otwieramy szybkowar, dodajemy pokrojone w małe kawałki marchewkę i seler i jeszcze raz zamykamy, doprowadzamy do wysokiego ciśnienia - gotujemy jeszcze 5 min. Potem zestawiamy z ognia, wyrównujemy ciśnienie i otwieramy.

Możemy dodać też marchew i seler na samym początku gotowania i gotować od razu 15 min, tylko wtedy warzywa zupełnie rozgotują się tworząc sos.

Kurczaka podałam z ugotowaną kaszą jaglaną i surówką z ogórka.

 

 

 

kurczak

 

 

piątek, 19 sierpnia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/08/19 22:57:56
Dania z szybkowaru są naprawdę pyszne. Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)
-
2016/08/22 16:43:52
Zupy, ziemniaki, mięso szczególnie wołowine ale inne tez
-
2016/08/22 16:44:22
Gulasz, gołąbki
-
2016/08/22 16:45:15
Fasolkę po bretońsku, zupy, mięsa
-
2016/08/22 16:46:27
Zupy; )
-
2016/08/22 16:49:45
Karkówka,pieczeń wołowa z warzywami










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...