Blog > Komentarze do wpisu

Buraczki tarte na zimę




buraczki_na_zime

 

 

 

 

 

 

 

 

Buraczki tarte na zimę robi rok rocznie moja mama, z tym że co roku zmienia wersję robiąc klasyczne buraczki, paprykowe, czosnkowe, tak by się nie przejadły i nie znudziły.

Chciałam Wam dziś przedstawić przepis na klasyczne Buraczki tarte na zimę właśnie według receptury mojej mamy.

Buraczki tarte na zimę to gotowa sałatka w słoiku. Kiedy nie mamy czasu na przygotowywanie surówki do obiady wystarczy otworzyć słoik.

Takie Buraczki tarte na zimę mają więcej zastosowań - można dodać je jako składnik sałatek (świetnie komponują się z kaszami), zrobić z nich ekspresowy chłodnik, albo użyć jako koncentratu do barszczu czy zupy buraczkowej (gotować barszcz jak zwykle, na koniec dodać mały słoiczek takich buraków - niesamowicie podbija smak i kolor zupy).

Robicie takie buraki? Lubicie?

 

 

 

Składniki na Buraczki tarte na zimę:

5 kg buraków

1/2 szkl cukru

1 łyżka soli

1/2 szkl octu

 

 

Jak zrobić Buraczki tarte na zimę:

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy do miękkości (ok 45min, ale czas gotowania zależy od wielkości buraków).

Ugotowane buraki wylewamy na durszlak, zostawiamy do ostygnięcia.

Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja starłam przy pomocy robota kuchennego z nakładką do julienne).

Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Doprawcie pod swój smak - może okazać się, że będziecie chcieli dodać więcej cukru, soli czy octu - zróbcie tak jak wam smakuje.

Przygotowane buraki przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.

Pasteryzujemy 20 min (zobacz wpis Jak pasteryzować).

 

 

 

 

 

 

 

 

buraczki_na_zime

czwartek, 18 sierpnia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/08/18 09:20:54
Witaj dorota!

Przepis: Buraczki tarte na zimę został dodany do zeszytu:

dania przez justyna.jez93
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/08/18 14:51:39
Witaj dorota!

Przepis: Buraczki tarte na zimę został dodany do zeszytu:

inne przez purple_papaya
-
Gość: Kasia, *.static.ip.netia.com.pl
2016/08/19 08:02:10
A gdzie znajdę przepisy na inne przetwory z buraczków? :)
-
2016/08/19 10:24:22
Gość: Kasia, - przepisy będą na dniach. Dziś robie czosnkowe. Właśnie skończyłam przed chwilą ucieranie :)
-
2016/08/22 16:51:50
Lubicie bardzo ;)
-
2016/08/22 16:52:36
Polecam buraki upiec zamiast ugotować. Sałatka sporo zyskuje na smaku :)
-
2016/08/22 16:53:17
Uwielbiam :D
-
2016/08/22 16:53:45
Lubie i wlasniedzisiaj robie,zaraz bede wkladala dosloikow :)
-
2016/08/22 16:54:19
Do buraczkow dodać pokrojoną czerwoną paprykę.
-
2016/08/22 16:54:48
Zrobiłam sześć słoików botwinki na zimę wg Pani przepisu :)
-
Gość: Ola, *.net.hlg.com.pl
2016/09/08 14:47:52
ja nie pasteryzuję tylko po starciu buraczków przekładam do garnka dodaje zalewę i gotuję i gorąco przekładam do słoików i są super :)
-
2017/02/10 09:52:23
Buraczki tarte uwielbiam, takie zasmażane najlepsze, ale na zimę koniecznie na ciepło!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/10/07 12:43:37
Witaj dorota!

Przepis: Buraczki tarte na zimę został dodany do zeszytu:

przetwory na zimę przez faryniarzkasia










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...