Blog > Komentarze do wpisu

Kompot truskawkowy na zimę




kompot_na_zime

 

 

 

 

 

Dostałam cynk od moje Pani owocowej z targu, że ceny truskawek będą już piąć się do góry, sezon się kończy.

Udało się Wam zrobić jakieś truskawkowe przetwory?

 

 

 

 

 

 

Składniki na kompot truskawkowy:

truskawki

cukier

 

 

Jak zrobić kompot truskawkowy:

Przygotowujemy czyste, wyparzone słoiki.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, wrzucamy do słoików - większe możemy pokroić w kawałki.

Truskawki w słoikach zasypujemy cukrem (łyżeczka-dwie na słoik 250ml), zostawiamy na 2 godz by puściły sok.

Po tym czasie słoiki zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min - zobacz wpis jak pasteryzować przetwory.

Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.

 

 

 

kompot_na_zime 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

Przepisy z truskawkami  Przepisy z truskawkami

 

poniedziałek, 20 czerwca 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/06/22 14:41:15
Nie istnieje cos takiego jak "zbyt dużo truskawek"! ;)
-
2016/06/22 14:41:42
Uwielbiam truskawki <heart>
-
2016/06/22 14:42:04
Ciasta, mufinki, pierogi, nalesniki, koktajle no i same truskawki moge jesc i jesc.
-
2016/06/22 14:42:27
Nie jadłam jeszcze polskich truskawek. Mam nadzieję, że będzie mi to dane w lipcu :)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...