Blog > Komentarze do wpisu

Pomidorowa – przepis




pomidorowa

 

 

 

 

 

 

Pomidorowa to obecnie w moim domu najczęściej gotowana zupa.

Wszystko dlatego, że moje dzieci zawsze i o każdej porze najchętniej właśnie pomidorową jedzą. Pomidorowa musi zawsze i na każde życzenie :)

Najczęściej po prostu gotuję raz czy dwa razy na tydzień 2l garnek pomidorowej a później wekuję w słoikach i chowam do lodówki.

Wystarczy ugotować makaron, jaglaną, pęczak albo ryż i podawać.

Zupę pomidorową bardzo lubię ze świeżych pomidorów w sezonie, ale robię ją też z koncentratu, z pomidorów wekowanych/z puszki, z przecieru pomidorowego a wy?

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 spora cebula

2 marchewki

pietruszka

kawałeczek selera

oliwa

łyżeczka masła

2 puszki siekanych pomidorów lub 2 słoiki pomidorów wekowanych

8 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

2 szczypty cukru do smaku

łyżeczka octu winnego do smaku

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki

 

 

 

Jak zrobić pomidorową:

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę.

W tym czasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w plastry.

Do cebuli wlewamy wodę, dodajemy warzywa, ziele angielskie i sól i gotujemy wywar warzywny przez 20-30 min.

Po tym czasie do zupy dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5-10 min.

Z zupy wyławiamy ziele angielskie i miksujemy zupę wraz z wszystkimi warzywami, które lekko ja zagęszczą.

Ja swoja zupę lubię jeszcze potem przetrzeć przez sito by była gładka i aksamitna.

Zupę doprawiamy solą, cukrem, octem, kurkumą i papryką oraz niewielka ilością masła, które również świetnie polepsza smak.

 

 

 

pomidorowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

pomidorowa  Zupa pomidorowa z pęczakiem

 

Zupa pomidorowa na wołowinie  Zupa pomidorowa na wołowinie

 

zupa pomidorowa  Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

Kremowa zupa pomidorowa z makaronem cukiniowym   Kremowa zupa pomidorowa z makaronem cukiniowym

 

Zupa pomidorowa z kluseczkami ziemniaczanymi  Zupa pomidorowa z kluseczkami ziemniaczanymi

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  Zupa pomidorowa z soczewicą i pęczakiem

 

Zupa pomidorowa z cieciorką  Dietetyczna zupa pomidorowa

 

Zupa krem pomidorowo dyniowa  Zupa krem pomidorowo dyniowa

 

pomidorowa  Zupa pomidorowa na białej kiełbasie

 

Zupa pomidorowa z kaszą  Zupa pomidorowa z kaszą

 

zupa literkowa  Zupa literkowa – przepis

 

Jak wekować zupy w słoiku  Jak wekować zupy w słoiku

sobota, 14 maja 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/05/15 18:57:18
...a ja lubie tez z kasza kus- kus. Dodaję na sam koniec.
-
2016/05/15 18:57:37
Ja dodaje dynie
-
2016/05/15 18:58:06
Zupa-hit również wg moich dzieci;)A ja przemycam w niej wszyskie warzywa jakie mi się pod rękę nawiną,więc za każdym razem ma trochę inny smak:)
-
2016/05/15 21:26:58
Najlepsza ze świeżych pomidorów ale tych sezonowych, poza sezonem robię różnie z koncentratu, czasem z domowego przecieru albo z pomidorów z puszki
-
2016/05/15 21:27:19
Zima przecier pomidorowy w szklanej butelce (kupuje w biedronce) a latem ze świeżych pomidorów.
-
2016/05/15 21:27:41
Na moim soku :)
-
2016/05/15 21:28:01
Na soku domowej roboty i z dodatkiem sprawdzonego koncentratu:)
-
2016/05/15 21:28:21
Przecier domowej roboty.
-
2016/05/15 21:28:39
Zazwyczaj passata.
-
2016/05/15 21:29:00
Passata
-
2016/05/15 21:29:22
pomidory z puszki, albo koncentrat z włoch w tubce :D
-
2016/05/15 21:29:43
Passata :)
-
2016/05/15 21:30:16
z pomidorów ;) mniam
-
2016/05/15 21:30:51
Dodaje imbir
-
2016/05/15 21:31:10
Zależy od pory roku
-
2016/05/15 21:31:30
Robie domowy przecier i jak mam zrobić z niego zupę to po prostu otwieram słoik
-
2016/05/15 21:31:52
pomidory z puszki lub kartonu :)
-
2016/05/15 21:32:09
Pomidory, jeśli tylko są zjadliwe
-
2016/05/15 21:32:31
Kiedyś zrobiłam z pomidorów z puszki i niestety zupa przeszła zapachem puszki :@ blleeee... Teraz tylko koncentrat albo Passata
-
2016/05/15 21:32:58
Przeszła zapachem puszki? Serio? Chyba za dużo Gesslerowej :P
-
2016/05/15 21:33:16
Naprawdę... Coś było nie tak... Taki metaliczny posmak...
-
2016/05/15 21:33:37
Ja robię na łagodnym keczupie
-
2016/05/15 21:33:59
Passata :)
-
2016/05/15 21:34:19
Dobry przecier pomidorowy koniecznie podsmażony na oliwie z odrobiną czosnku i szczyptą papryki mielonej
-
2016/05/16 12:57:32
Pyszności
-
2016/05/18 22:32:57
tylko przecier pomidorowy z własnoręcznie uprawianych pomidorów, te sklepowe się przy nim chowają










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...