Blog > Komentarze do wpisu

Młoda kapusta




mloda_kapusta

 

 

 

 

 

 

Mamy Maj – mój ulubiony miesiąc - rozpoczął się sezon na młodą kapustę (zobacz wpis Co jeść w maju).

Młoda kapusta – moja ukochana, choć w tej miłości jestem osamotniona w naszym domu, bo domownicy odmawiają tu zachwytów ;)

Młodą kapustę uwielbiam ugotowaną z cebulką, młodą marchewką, koprem oczywiście i zaciągniętą zasmażką na bazie masła. Cudo normalnie – pychotka!

Lubicie młodą kapustę? Jedliście już w tym roku? Co dobrego z niej przygotowaliście?

 

 

Składniki:

młoda kapusta

cebula

kawałek pora

łyżka oleju

marchewka

sól

pieprz

koper świeży lub mrożony posiekany

jasna zasmażka z łyżki masła i łyżki mąki – zobacz wpis Jak zrobić zasmażkę

liść laurowy

3 szt ziela angielskiego

 

 

Jak zrobić młodą kapustę:

Posiekaną cebulę i pora szklimy na oleju.

Zewnętrzne liście kapusty odrywamy i myjemy, wycinamy im zgrubiałe żyłki liściowe, siekamy drobno.
Jeśli chcecie by kapusta była bardzo delikatna w smaku, możecie zewnętrzne liście pominąć, jednak warto je jadać bo są jadalne i mają więcej witamin niż wewnętrzna część kapusty:)

Marchew obieramy i ścieramy na tarce.

Do cebuli dodajemy przyprawy oraz posiekane zewnętrzne liście kapusty i marchew oraz szklankę wody i gotujemy 10-15 min.

W tym czasie z główki kapusty wycinamy głąb i szatkujemy ją. Dodajemy ją do garnka, dodatkowo wlewamy 1,5 szkl wody. Gotujemy 15 min.

Ciepłą zasmażkę rozpuszczamy w pół szkl zimnej wody, dodajemy do kapusty, dodajemy też koper i gotujemy 5 min. Doprawiamy do smaku.

 

 

 

mloda_kapusta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 17 maja 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/05/18 13:08:30
poza mna i Szanownym nikt nie lubi :(
-
2016/05/18 13:09:04
U mnie na szczęście wszyscy lubią :) Bardzo często robię ją w wersji super łatwej. Gotuję kapuchę z przyprawami, na koniec dodaję jakieś cienkie kiełbaski dobrej jakości, posypuje koperkiem i tyle ;)
-
2016/05/18 13:09:31
Lubimy też surową. W naszej surowce :)
-
2016/05/18 13:10:25
mniam mniam
-
2016/05/18 13:11:41
U mnie tez na szczescie lubia :) najprosciej z podsmazona cebula ale bez koperku :)
-
2016/05/18 13:12:06
Bardzo.. ja robię w wersji bardzo podstawowej i tak mi najbardziej smakuje:)
-
2016/05/18 13:12:27
My uwielbiamy z mężem :)
-
2016/05/18 13:12:49
Mniammmm ale młody nie podziela naszego entuzjazmu ;)
-
2016/05/18 13:13:12
Moja jest bez cebuli i pora.
Na koniec odrobine soku z cytruny ... na podkrecenie smaczku.
Mloda kapusta , botwinka....moge kilka razy w tygodniu.
-
2016/05/18 13:13:40
Ja kapustę kocham w każdej postaci, a moje chłopaki niekoniecznie :D :/
-
2016/05/18 13:14:02
Ja zupkę krem robię - pyszna! Ale w wersji jarzynki tez boska jest , wtedy dodaje trochę jabłka i przypraw, zwłaszcza koperek i kumin.
-
2016/05/18 13:14:22
Bez zasmażki jest równie dobra.
-
2016/05/18 13:14:44
Ja robię że szczypiorkiem, koperkiem i lekką zasmazka i dodaje odrobinę octu. Pycha
-
2016/05/18 13:15:12
Dokładnie tak, jak gotowała ją babcia < heart>
-
2016/05/18 22:11:57
Babcina metoda-skwreczki koperek....słodko kwaśno....mniammmm
-
2016/05/18 22:12:18
I ja po babcinemu :)
-
2016/05/18 22:12:41
Bigos :)
-
2016/05/18 22:13:02
Tylko kapusta, mało, komputerem, pietruszka i przyprawy nic więcej do szczęścia nie potrzeba^^
-
2016/05/18 22:13:23
prościej zjeść łyżkę pestycydów - na to samo wyjdzie a przynajmniej nie ma garów do zmywania
-
2016/05/18 22:13:51
Surówka ;) szykuje się na gołąbki ;)
-
2016/05/18 22:14:25
Mialamw niedziele do obiadu ugotowana w calosci i polana maselkiem z tarta bulka :)
-
2016/05/18 22:14:53
Tam tez jestem czestym gosciem.
-
2016/05/18 22:15:07
Za wcześnie - kupuję dopiero naszą krajową pod koniec czerwca
-
2016/05/18 22:15:36
Moldawska nie jest zla.
-
2016/05/18 22:15:52
Ja się kieruję filozofią lokalnie i to na co jest sezon- nie jadam w zimie truskawek, a botwinkę i kapustę kupię jak pojawi się nasza - tak juz mam
-
2016/05/19 09:54:26
Zawsze kupowałam kapustę dopiero w czerwcu, w tym roku pokusiłam się i kupiłam w warzywniaku na początku maja .... niestety musiala być mocno pryskana bo strułam się niesamowicie:(
-
2016/05/19 12:55:50
a ja uwielbiam bigosik z młodej kapuchy :) taki trochę na słodko :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...