Blog > Komentarze do wpisu

Botwinka do słoików




botwinka_do_sloikow

 

 

 

 

 

 

Botwinka do słoików to świetny sposób by zamknąć trochę wiosny / lata na zimę.

O tej porze roku listki botwinki, małe buraczki są najsmaczniejsze, więc jeśli macie do nich dostęp (idealnie kiedy macie na działce poletko buraczkowe i trzeba je poprzerywać), koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików.

Sezon na botwinkę dopiero się rozpoczął, jeszcze cały czerwiec będziemy mogli się nią cieszyć (zobacz wpis Co i kiedy przetwarzać).

Botwinka do słoików jest bardzo prosta do przygotowania. Można potem zrobić z niej barszcz, chłodnik, zupę z botwinką czy zmiksować z jogurtem lub kefirem otrzymując pyszny koktajl.

 

Botwinka na zimę - robicie słoiki? mrozicie? czy cieszycie się nią tylko w sezonie?

 

 

 

 

Składniki na botwinkę do słoików:

4-5 pęczków botwinki

2 pęczki koperku

5 ząbków czosnku

1 litr wody + 2-3 łyżki octu jabłkowego + 1 łyżka soli

 

 

 

Jak zrobić botwinkę do słoików:

Botwinkę myjemy dokładnie, buraczki skrobiemy.

Botwinkę rozdrabniamy wg upodobania – ja w bardzo drobną kosteczkę kroję buraczki a łodygi i liście grubiej.

Koper myjemy, osuszamy i siekamy.

Czosnek kroimy w plasterki.

W czyste słoiki wkładamy mieszankę botwinki, kopru i czosnku.

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól i ocet. Zalewą zalewamy botwinkę w słoikach, zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 min (zobacz wpis Jak pasteryzować przetwory).

 

 

 

 

botwinka_do_sloikow

 

 

 

 

 

środa, 25 maja 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/05/26 10:05:55
Ale świetny pomysł Też taką chce!
-
2016/05/26 10:06:45
Cool pic! x
-
2016/05/26 10:07:20
Love it!
-
2016/06/17 12:42:39
Pyszny barszczyk na kościach z ziemniaczkami pobity śmietaną. Cała rodzina go uwielbia!
-
2016/06/17 12:42:55
Chłodnik, chłodnik, chłodnik i jeszcze raz chłodnik - to jak uzależnienie w moim przypadku - tylko moim zdaniem jeszcze za wcześnie - buraczki muszą być z ogródka , a moje takie po 2 cm
-
2016/06/17 12:43:19
Zupkę z jajeczkiem... Rozmarzyłam się...
-
2016/06/17 12:43:46
Zupkę i pyszne pęczotto :)
-
2016/06/17 12:44:14
A ja krótko smaże na maśle i jako dodatek do obiadu :)
-
2016/06/17 12:44:49
zaprawiany jogurtem typu greckiego. Ale to jeszcze nie teraz bo dopiero powschodziły. Nie kupuję chemicznych nowalijek










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...