Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z pietruszki




zupa_krem_z_pietruszki

 

 

 

 

 

Korzeń pietruszki -  mam wrażenie, że to niedoceniane w polskiej kuchni warzywo, a przecież jest słodki i naprawdę smaczne dania można z niego wyczarować np. zupę krem, chipsy, frytki pieczone, puree , glazurowaną w miodzie pietruszkę, sałatki, pasty do pieczywa.

Tymczasem wydaje mi się, że ograniczamy się jedynie do wrzucania jej do rosołu jako must have i na tym koniec.

Mylę się? Powiedzcie, że tak i napiszcie co wy smacznego robicie z pietruchy :)

Tymczasem zapraszam Was na przepyszną, kremową, gęstą, pożywną zupę pietruszkową.

Gotuje się ją naprawdę prosto, duszona na maśle cebulka bardzo podbija słodycz pietruszki, a spora ilość ziemniaków nadaje kremowości.

Prosta zupa, tania zupa, elegancka zupa – w sam raz na rodzinne imprezy :)

 

 

 

Składniki:

350-400g pietruszki

1 kg ziemniaków

3 cebule

3 łyżki masła

liść laurowy

6 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

 

do podania:

groszek ptysiowy

natka pietruszki

 

 

 

Jak zrobić zupę krem pietruszkowy:

Cebulę obieramy i siekamy, dusimy na roztopionym maśle aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !)

Ziemniaki, pietruszkę obieramy i kroimy w kotkę, dodajemy do cebuli i zalewamy 1-1,5l wody (tyle by woda przykryła warzywa i była jeszcze ok 1-2 cm nad nimi). Dodajemy przyprawy i gotujemy 30 min. Z zupy wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy.

Zupę miksujemy na krem.

Doprawiamy do smaku.

Porcję zupy podajemy posypaną groszkiem ptysiowym i posiekaną natka pietruszki.

Nadmiar zupy wekujemy - sprawdź jak to zrobić.

 

 

zupa_krem_z_pietruszki

 

 

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i snapchat: dorotasmakuje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Może Cię zainteresować:

Jak wekować zupy w słoiku  Jak wekować zupy w słoiku

 

Zimowe zupy  - Zbiór 55 przepisów na zimowe zupy

 

Zupa jesienna  35 przepisów na jesienne zupy

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

 

piątek, 01 kwietnia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: ana, *.centertel.pl
2016/04/02 14:17:18
Mój syn (lat 7) uwielbia pietruszkę na surowo. Czasem jak nie mam w domu zapasu, muszę ją po kryjomu obierać, bo bym nie miała co do zupy włożyć ;)
-
2016/04/03 00:51:04
pyszności
-
2016/04/03 00:51:29
znakomita :)
-
2016/04/03 00:51:52
na pewno smaczna :D
-
2016/04/04 11:04:06
frytki :)
-
2016/04/04 11:04:32
chipsy, pure glazurowana w miodzie
-
2016/04/04 11:04:54
Koniecznie pieczony w piekarniku polany miodem! Uwielbiam pietruszkę w tej formie!
-
2016/04/04 11:05:26
frytki z pietruszki z piekarnika- myję, kroję w słupiki tak jak ziemniaki/ bataty razem ze skórką następnie solę, daję trochę oliwy i zioła - mnie najbardziej smakują z przyprawą 5 smaków. Do piekarnika , piekę do tego sos czosnkowy z jogurtu z miętą - pierwsza klasa. A najbardziej to lubię piertruszkę na surowo, obraną tylko do schrupania - ale ja nietypowa jestem ;)
-
2016/04/04 11:05:55
:)) ale pietruszka, na pewno, czy pasternak?? teraz ciezko o prawdziwa:))
-
2016/04/04 11:06:24
frytki :)
-
2016/04/04 11:06:46
krem z gruszki i pietruszki :)
-
2016/04/04 11:07:07
jem na surowo :)
-
2016/04/04 11:07:31
Jakoś tylko do zup i sałatki jarzynowej ;/ Chyba muszę to nadrobić ;)
-
2016/04/04 11:07:57
Blacha spaghetti z marchwi i pietruszki :)
-
2016/04/04 11:08:24
do ziemniaków i selera - i robię puree :)
-
2016/04/04 11:08:52
Krem z pietruszki i jabłka oraz pieczone w sosie z kaparów i skórki cytrynowej.
-
2016/04/04 11:11:37
To moje najmniej lubiane warzywo, na równi z selerem...
-
2016/04/04 11:11:58
Trę do surówek, dodaję do zup, piekę w piekarniku jako frytki, przemycam startą do sosów typu spagetti aby moje dzieciaki jak najwięcej jadły warzyw
-
2016/04/04 11:12:26
pietruszka sama w sobie to ohyda raczej (moim zdaniem), ale można (oprócz zup) dodawać rozsądne ilości np. do placków ziemniaczanych i kotletów mielonych
-
2016/04/04 11:12:52
Tomasz a probowales jesc swieza pietruszke? Chyba nie, wcale nie jest taka ohydna, wrecz przeciwnie, calkiem smaczna , ma swoj intensywny aromat, ale jest nie co slodsza w smaku od marchewki.
-
2016/04/04 11:13:22
nie próbowałem, nie cenię też selerów, te dwa warzywa to chyba jakieś "zło konieczne" w kuchni, za to np. dynia, papryka, kabaczek, to co innego, a ziemniak to już w ogóle podstawa, marchew też daje radę, nie mówiąc już o kapuście, zwłaszcza białej, czerwonej i pekińskiej
-
2016/04/05 17:05:42
cudowna zupa, pięknie podana:)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...