Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z kalafiora i pokrzywy




krem_kalafior

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 duże ziemniaki

kalafior świeży lub 500g mrożonego

1- 2 garście pokrzywy młodej (listki z wierzchołka) - zobacz wpis Jak zbierać pokrzywę

2 korzenie pietruszki

liść laurowy

8 szt ziela angielskiego

1 cebulka

1 łyżka masła

1-2 łyżki kaszy manny

pół szkl śmietanki kremówki

sól

pieprz biały

gałka muszkatołowa

 

 

 

Jak zrobić krem z kalafiora:

Cebulę szklimy na maśle. Do cebuli wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kosteczkę pietruszki, pokrzywę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 1000 - 1500ml wody i gotujemy 15 minut.

Do wywaru dodajemy pokrojone kalafiory, kaszkę manną i gotujemy do miękkości warzyw (ok 10 min). Z Zupy wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie (pokrzywę można wyjąć też, ale polecam zostawić), miksujemy zupę na krem dodając śmietankę i przyprawy.

Doprawiamy do smaku.

 

 

 

krem_kalafior

 

 

niedziela, 10 kwietnia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/04/11 10:47:39
Bardzo ciekawa zupa .... przepysznie wygląda i jest pięknie podana:)
-
2016/05/21 19:31:42
My uwielbiamy koperkowa:D
-
2016/05/22 15:10:14
Kocham koperkowa!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...