Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z brukselką




tarta_z_brukselka

 

 

 

Lubicie tarty? Z czym/z jakimi dodatkami?

Tarta od długiego czasu to jedno z dań, które bardzo lubię robić. Raz, że to idealna potrawa przy tzw sprzątaniu lodówki, dwa że opracowałam sposób (przepis poniżej), dzięki któremu robi się ją szybko i sprawnie, a trzy – upieczona i wstawiona do lodówki sprawdzi się na wiele okazji: czy to na śniadanie, czy do pudełka do pracy, czy w kilkoma surówkami na obiad czy też jako kolacja. Dobra na zimno i na ciepło.

Tarta z brukselką, sosem czosnkowo-jogurtowym, ale też kiełbas baskijską, pomidorkami, niewielka ilością szpinaku, doprawiona tymiankiem, na razowym cieście – pyszna !

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ciasto:

20 dag mąki pszenne razowej

10dag mąki pszennej

4 łyżki oliwy

pół łyżeczki soli

woda – tyle ile zbierze ciasto

 

nadzienie:

3 cebule

olej

400g jogurtu greckiego

ząbek czosnku

łyżeczka tymianku pieprz

kilka brukselek

kilka pomidorków koktajlowych

małe pętko dobrej kiełbasy – u mnie baskijska

100g szpinaku mrożonego – opcjonalnie

 

 

Wykonanie:

Do miski wsypuję maki i sól, dodaję oliwę. Dolewając wody zagniatam geste ciasto, chwilę wyrabiam aż będzie elastyczne. Ciasto wałkuję i wylepiam nim natłuszczoną formę do tarty.

Cebulę siekam i szklę oleju, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wykładam na ciasto.

Jogurt mieszam z tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wylewam na cebulę.

Na wierzchu układam plastry kiełbasy, brukselki pokrojone na ćwiartki lub połówki, połówki pomidorków, niewielkie kleksy szpinaku.

Całość oprószam tymiankiem i pieprzem.

Zapiekam 40 minut w 200 stopniach.

 

 

tarta_z_brukselka 

piątek, 19 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/22 08:46:49
Ostatnio robiłam ze szpinakiem,kozim serem,mnóstwem czosnku i papryczką chili,pychota!!!;)))
-
2016/02/22 08:47:30
Tak, chyba najbardzie polaczenie pora z lososiem:-)
-
2016/02/22 08:48:16
Z burakami. ricottą .cebulką karmelizowana. Feta .oraz orzechy .pistacje
-
2016/02/22 08:49:31
Dzieciaki moje uwielbiają serową. Czyli w garnku podgrzewam i mieszam na gładką masę trzy gatunki sera np. lazur, żółty, camembert z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Gdy się przestudzi, dodaję jajko. I mieszam. Raczej już nie doprawiam bo sery same w sobie są doprawione. Taką masę wylewam na podpieczony spód i wstawiam jeszcze do piekarnika aż z góry zrobi się złota skórka. Mniam. Jutro właśnie mamy w planie zrobić serową i z owocami. A owoce jeszcze szybciej. Na przygotowany i podpieczony spód daję (na całą powierzchnie)np. borówki amerykańskie. Mascarpone mieszam z jajkiem i paczką cukru waniliowego. Przygotowaną masę kładę na owoce i wstawiam na jakieś 10-15 min do piekarnika.
-
2016/02/22 08:50:18
Dzisiaj robię na jutrzejszy obiad, pulpety w sosie jogurtowym z Twojego przepisu :)
-
2016/02/22 08:53:26
Dzisiaj upieklam ciasto w/g Twojego przepisu, ale poniewaz nie mialam w domu ananasoe zeobilam z jablkami, a zamiast aromatu migdalowego dalam cynamon Emotikon smile Wyszlo pyszne, pulchne, mieciutkie i wilgotne :) Dziekuje < heart>
-
2016/02/29 14:47:20
Wygląda fantastycznie :) Ciekawe jak smakuje :)
-
2016/02/29 14:47:44
Ale wygląda <heart>
-
2016/02/29 14:48:19
Brukselka + tarta = <heart><heart><heart>
-
2016/02/29 14:48:49
Pieknie! <heart>










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...