Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana – najlepsza




szarlotka_sypana

 

 

 

 

 

 

 

Znacie szarlotkę sypaną?

W ogóle jakie znacie szarlotki?

Moja mama piecze pyszną szarlotkę z bezą i kratką z ciasta, moja babcia szarlotkę na kruchym cieście, do którego dodaje trochę smalcu, moja teściowa robi szarlotkę tradycyjną lub szarlotkę z budyniem. Ja lubię szarlotkę na jaglanym spodzie albo szarlotkę na zimno, no i szarlotkę sypaną.

Szarlotka sypana to jedno z najprostszych ciast na świecie. Kilka składników: mąka, manna, cukier, jabłka, masło i wychodzi pyszne ciasto.

Zapytacie może czemu akurat szarlotka sypana? Otóż wszystkie suche składniki miesza się, dzieli na trzy i przesypuje nimi warstwy jabłek – dziecinnie proste !

 

 

 

Składniki:

1,5 kg jabłek

1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szkl mąki – ja uzyłam pszennej typ 1100 (półpełnoziarnistej)

1 szkl kaszy manny (użyłam razowej/nieoczyszczonej ale może być najzwyklejsza)

3/4 szkl cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150g masła

 

 

 

Wykonanie:

Zaczynamy od włożenia masła do zamrażarki (można zrobić to nawet dzień wcześniej – im bardziej twarde masło, tym lepiej będzie nam się potem tarkować).

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z ekstraktem waniliowym.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia, sól – mieszamy wszystko. Tą suchą mieszankę dzielimy na 3 części (mi jest łatwiej jak sobie wsypię ją do szklanek w których odmierzałam mąkę, kaszę, cukier).

Blachę o wymiarach 30x30cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na dno wysypujemy pierwszą z trzech części suchej mieszanki, na nią wykładamy połowę startych jabłek – ważne by owoców nie uklepywać a luźno układać.

Na owoce wysypujemy drugą część suchej mieszanki, a na nią wykładamy drugą część owoców.

Na wierzch wysypujemy trzecią, ostatnią część suchej mieszanki produktów.

Na koniec na wierzch ciasta ścieramy na tarce masło - wiórki równomiernie rozkładamy na powierzchni suchych produktów.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (grzanie góra dół) i pieczemy przez ok godzinę.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Kroimy dopiero zimne ciasto (chyba, że mamy ochotę wyjadać łyżeczka z blachy jeszcze ciepłe :)

Smacznego !

 

 

 

 

szarlotka_sypana

 

 

 

 

 

 

 

 

Inne szarlotki:

 

 

Szarlotka sypana z brzoskwiniami  Szarlotka sypana z brzoskwiniami

 

Szarlotka z kaszą manną  Szarlotka z kaszą manną

 

szarlotka z kruszonką  Szarlotka z kruszonką

 

szarlotka   Szarlotka

 

sz  Szarlotka na zimno

 

Szarlotka cytrynowa  Szarlotka cytrynowa

 

10 ciekawych sposobów na jabłka  10 ciekawych sposobów na jabłka

 

 

 

 

wtorek, 16 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/16 08:09:07
Uwielbiam! I tez ja pieke. Nie dosc, ze dziecinnie prosta, to jeszcze jaka pyszna! :)
-
2016/02/16 13:07:47
Pyszności!
-
2016/02/16 16:54:44
Mam w planie taką właśnie upiec:) Uwielbiam szarlotki:)
-
2016/02/16 18:54:56
każda, byleby z lodami waniliowymi <heart>
-
2016/02/16 18:55:38
Najlepsza na kuchym cieście z prawdziwym masłem. U mnie w domu to nie kończący się hit. :)
-
2016/02/16 18:56:12
Każda :) Ale najlepsza na kruchym spodzie z dużą iloscią kruszonki i cynamonu :)
-
2016/02/16 18:56:41
wszystkie :D
-
2016/02/16 18:57:12
najlepsza, bo najszybsza! :)
-
2016/02/16 18:57:42
Ciepła. Jak w American Pie ;)
-
2016/02/16 18:58:09
u mnie ostatnio tatrzańska albo na bazie płatków owsiana (dla tych na diecie :))
-
2016/02/16 18:58:41
z połówkami jabłek! Najlepsza ever < heart>
-
2016/02/16 18:59:42
Klasyki na kruchym cieście z kruszonką i szczyptą cynamonu nic nie przebije :)
-
2016/02/16 19:00:25
Tradycyjna, na kruchym z duzymi kawalkami jablek a nie papką (absolutnie bez dodatku zelatyny) z lukrem na wierzchu :) taka babcina :)
-
2016/02/16 19:00:54
tradycyjna, na ciepło z gałką lodów.
-
2016/02/16 19:01:56
Najlepsza jest ta która aktualnie masz w domu :)
-
2016/02/16 19:02:59
Orzechowa <heart> z dużą ilością jabłek
-
2016/02/16 19:03:31
Mamy :) kazda!
-
2016/02/16 19:04:00
Wczoraj upiekłam taką, jaka ma być, czyli na kruchym cieście. Pyyyyyszna!
-
2016/02/16 21:23:25
Sypana, zrobiona dzisiaj, pychotka :)
-
2016/02/16 21:24:08
Też robiłam jakiś czas temu taką szarlotkę , jest pyszna , ale osobiście wolę jednak tradycyjną :)
-
2016/02/16 21:25:14
Uwielbiam lekko ciepla z lodami
-
2016/02/16 21:26:23
A skąd wziąć taką kaszę mannę??
-
2016/02/16 21:26:57
Można dodać normalną kaszę mannę?
-
2016/02/16 21:27:27
pysznie wygląda:)
-
2016/02/16 21:28:26
Mniam ;) Uwielbiam Twoje przepisy proste :) a nie cudowanie :)
-
2016/02/16 21:28:48
sprawdzona,pyszna
-
2016/02/16 21:31:33
Mniam :)
-
2016/02/16 21:32:08
Omg wygląda Oblednie <perfecto> :) :) :) :) :)
-
2016/02/16 21:32:28
Kocham uwielbiam szarlotke :)
-
2016/02/16 21:32:54
Właśnie pochłonęłam swoją bezglutenowa szarlotke, ostatni kawałek który został po weekendzie :)
-
2016/02/17 12:03:53
Dla mnie najlepsza tatrzańska:) ... a co do sypanej to mam mieszane uczucia... nie do końca mi sie ona udaje i nie do końca to moje szarlotkowe smaki:)
-
2016/02/17 14:34:33
Uwielbiam!
-
2016/02/17 14:35:35
ta od Mamy < heart>
-
2016/02/17 14:36:11
szarlotka z cynamonem, albo z cukrem waniliowym, albo z kruszonką:) no z budyniem też lubię, ale rzadziej ;) szarlotka na kruchym spodzie najlepsza, ale drożdżowa też może być :D
-
2016/04/22 12:42:42
Dziś robię. Na jutrzejsze poranne miłe spotkanie w sam raz :)
Uwielbiam Twojego bloga! Cały weekend zaplanowany z posiłkami z niego :)
-
2016/11/16 22:43:36
Pierwszy raz robiłam tę szarlotkę i jestem zachwycona :) Błyskawiczna, banalna w przygotowaniu, a do tego taka dobra... Moja mama uznała, że to najlepsza z tych, które robiłam :) Polecam i zapraszam do siebie :)
-
2016/11/17 18:35:52
patricia-bakes - bardzo się cieszę :) dziękuję za komentarz! Na pewno zajrzę :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...