Blog > Komentarze do wpisu

Pasta do chleba chili con carne




pasta

 

 

 

 

 

 

Zastanawiałam się czy pastę tę nazwać Chili con carne czy może lepiej Chili sans carne bo mięsa w niej nie znajdziemy, ale pyszny, bogaty smak znakomicie przypomina klasyczne danie.

Pasta do chleba chili con carne jest pyszna a przy tym pożywna i bardzo zdrowa.

Do jej przygotowania potrzebujemy ugotowanej czerwonej fasoli, którą miksujemy doprawiając pomidorami, czosnkiem, kuminem, chili a potem mieszamy z całą, słodką kukurydzą.

Ważnym elementem tej pasty do chleba jest olej z pestek dyni tłoczony na zimno - ma ciemny kolor, niesamowity, intensywny, charakterystyczny smak i cudowne dla naszego organizmu właściwości. LUBICIE? Do czego używacie?

 

 

 

Olej z pestek dyni – właściwości:

  • jest tradycyjnie stosowany w zwalczaniu pasożytów jelitowych, wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne;

  • stosuje się go do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego;

  • podnosi odporność organizmu;

  • pomaga łagodzić stany zapalne i wspomaga pracę układu moczowego oraz płciowego;

  • jest bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol LDL;

  • pomaga zmniejszać stany zapalne u osób cierpiących na artretyzm.

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, neutralizując wolne rodniki;

  • zapobiega wypadaniu włosów;

  • zawiera sporo witamin z grupy B, witaminę E, C, D oraz dużo witaminy A;

  • zawiera sporo minerałów, m.in. żelazo, jod, potas, wapn, magnez, fosfor, selen, cynk.

 

 

 

 

 

Składniki:

1 szkl ugotowanej fasoli czerwonej lub 1 puszka konserwowej

3 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm Oleje Świata

1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 ząbka czosnku

sól himalajska

1/2 puszki kukurydzy konserwowej

szczypta chili

szczypta oregano

szczypta kuminu rzymskiego

pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku

 

 

Wykonanie:

Odsączoną czerwoną fasolę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy olej z pestek dyni, syrop klonowy, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wszystko miksujemy na pastę (gdyby była za gęsta można dodać łyżkę przegotowanej wody). Doprawiamy do własnego smaku, dodajemy odsączoną kukurydze w całości, mieszamy.

Pastę przechowujemy w szklanym pojemniczku w lodówce.

 

 

 

 

pasta

 

 

 

 

 

pasta_do_chleba

 

 

 

 

 

 

chili_con_carne

 

 

 

 

 

 

Lubicie pasty do chleba? Jaka jest wasza ulubiona?

 

 

 

 

 

 

 

 Może Was zainteresować:

pasta kanapkowa  Przepisy na pasty do chleba

 

 

 

 

 

 

Partnerem tej publikacji jest marka Oleofarm

 

 

 

środa, 17 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/17 09:50:55
Jajeczna, rybna oraz lososiowa
-
2016/02/17 10:01:04
Jajeczna:)
-
2016/02/17 10:01:38
Bardzo ! Szczególnie do chleba, który sama robię ;) Nasze ulubione pasty to: Tapenda z czarnych oliwek, pasta z ciecierzycy i parmezanu i pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów :)
-
2016/02/17 11:48:30
Gość: Iga Ćwierkiewicz - taka tradycyjna czy z dodatkami extra?
-
2016/02/17 11:49:27
Gość: Magdalena Szczepek - pysznie ! opowiedz prosze o pascie z ciecierzycy z parmezanem bo mnie zaciekawilas :)
-
2016/02/17 11:49:47
Gość: Lidia Borucka - rybna z jakiej rybki?
-
2016/02/17 12:06:11
Bardzo fajna pasta .... zwłaszcza dla wielbicieli chili con carne:)
-
2016/02/17 13:08:56
jolantaszyndlarewicz - dziękuję :)
-
2016/02/17 13:10:19
Dorota Smakuje szybka i prosta, że aż wstyd ;) Ciecierzyca z puszki+mała cebulka (ja nie mogę, więc w tym momencie dzielę na pół i sobie robię bez, Panu mężowi z cebulką)+garść parmezanu (czy grana padano)+ząbek czosnku+sól,pieprz. Wszystko do blendera, miksuję i dolewam powoli oliwy... pycha :)
-
2016/02/17 13:10:45
Dorota Smakuje tradycyjna:)
-
2016/02/17 13:11:13
Serowo-jajeczna i z wędzonej makreli
-
2016/02/17 13:30:00
hummus, pasta z fasoli, pieczarkowa vel grzybowa, pasta z awokado :)
-
2016/02/17 13:44:15
Np. z makreli lub dorsza wedzonego
-
2016/02/17 13:44:49
Makrela + awokado + jajko i szczypiorek :)
-
2016/02/17 14:07:33
Gość: Magdalena Szczepek - super przepis wypróbuję, tylko etz bez cebulki bo surowej nie mogę - dzięki :)
-
2016/02/17 14:08:22
Gość: An Apple A Day - a grzybowa to z czym i jak? :)
-
2016/02/17 14:09:03
Gość: Angelica Reślińska - lubie to ! :)
-
2016/02/17 14:22:18
Dorota Smakuje dokładnie dlatego cebulkę odkładam ;)
-
2016/02/17 14:23:08
Z wędzonego tofu, jajeczna i rybna!:)
-
2016/02/17 14:23:45
Uwielbiam <heart > Najlepsze: jajeczna ze szczypiorkiem oraz z fety i tuńczyka z natką pietruszki :)
-
2016/02/17 14:32:16
Awocado < heart>
-
2016/02/17 14:47:12
@DorotaSmakuje z makreli <3
-
2016/02/17 15:35:05
Gość: Agnieszka Nieżurawska - a z wedzonego tofu to jak i z czym? :)
-
2016/02/17 15:35:24
Gość: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki - o pycha!
-
2016/02/17 15:35:51
Gość: Potłuczona Literatka - awokado solo czy z dodatkami?
-
2016/02/17 15:36:04
Gość: NieZamulaj - mniam
-
2016/02/17 15:49:22
Awokado, twarozek, suszone pomidory i czosnek:) Pycha:)
-
2016/02/17 17:26:28
pycha
-
2016/02/17 17:34:29
jako nadzienie selera naciowego lub łódeczek z cykorii
-
2016/02/17 18:08:39
Gość: Górka Gabriela - mniam!
-
2016/02/17 18:08:54
Gość: Jurek Kamin - świetny pomysł!
-
2016/02/17 18:19:08
Mniam ;)
-
2016/02/17 18:20:22
Z suszonymi pomidorami albo twarogowa
-
2016/02/17 18:20:55
Łososiowa! :) właśnie wcinam ;)
-
2016/02/17 19:14:29
Fajny pomysł, chętnie go przetestuję, ale bardziej w ostrej wersji :) dalej jestem wierna paście z dzieciństwa: makrela + jajko :D
-
2016/02/17 19:36:11
Ze słonecznika :)
-
2016/02/17 19:36:42
Z jajek, z tuńczyka, kukurydzy i majonezu oraz z białej fasoli :)
-
2016/02/17 19:43:03
NA moje oko powinno być sin carne bo jest bez mięsa chyba, ze coś mi umknęło ;)
-
2016/02/17 20:04:34
Gość: Agnieszka Hulewicz - a twarogowa to z czym?
-
2016/02/17 20:05:01
Gość: Marta ChaZet - smacznego :)
-
2016/02/17 20:06:36
Gość: Nemi - smacznego ! :)
-
2016/02/17 20:07:06
Gość: Agata Otlewska - klasyczna ze słonecznika czy z dodatkami?
-
2016/02/17 20:07:27
Gość: Katarzyna Krzypkowska - pysznie :)
-
2016/02/17 20:07:55
ervisha - tak miałam problem z nazwa o czym pisałam we wstępie :)
pozdrawiam !
-
2016/02/17 20:08:11
Wyglada smakowicie :) Lubię meksykańska kuchnię :)
-
Gość: malaczarnak, *.dynamic.chello.pl
2016/02/17 20:11:49
Bardzo lubię rożnej maści pasty :D Apetycznie wyglada :)
-
Gość: , *.mysafety.pl
2016/02/17 21:17:00
Moja z tuńczyka :) albo łososia.
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/02/17 21:22:17
Wygląda świetnie :) chyba sobie coś zmajstruje tego typu. mniam.
-
2016/02/17 22:00:51
Zupełnie klasyczna, ale na kanapkę kładę jeszcze pomidorka i szczypiorek. Pycha! ;)
-
2016/02/17 22:01:44
Szczypiorek i rzodkiewka :)
-
2016/02/17 22:02:26
z makreli
-
2016/02/17 22:03:29
właśnie z strączkami (ooo, albo spróbowałabym jeszcze z kaszą :D ) plus przyprawy i oczywiście pieczarki/grzyby :)
-
2016/02/17 22:43:36
ccapucino - dziękuję :)
-
2016/02/17 22:43:49
Gość: malaczarnak - dziękuję :)
-
2016/02/17 22:44:08
Gość: , *. - smacznego !
-
2016/02/17 22:44:35
Gość: An Apple A Day - pyszne smaki
-
2016/02/18 23:02:45
moje ostatnie odkrycie: jajko gotowane + kalafior (al dente lub surowy) + szczypiorek + ogórki kiszone (konserwowy też jest ok) + musztarda, majonez, sól i pieprz do smaku (brokuł zamiast kalafiora też się sprawdza)
-
2016/02/18 23:03:17
tuńczyk w oleju z puszki, natka pietruszki (sporo), serek topiony śmietankowy lub np ze szczypiorkiem i już :)
-
2016/02/18 23:03:43
jajka, kasza jaglana, szczypiorek, jogurt naturalny, majeranek, kurkuma, sól i pieprz - wszystko razem zblendować
-
2016/02/18 23:20:03
Smalec wegetariański :)
-
2016/02/18 23:20:59
a przepis na paste ze słonecznika można prosić ?:)
-
2016/02/18 23:31:11
Przepis rewelacyjny! Dzięki! Na pewno niedługo zagości w mojej lodówce :D
-
2016/02/18 23:37:57
twarozek ze szczypiorkiem i rzodkiewka
-
2016/02/18 23:40:11
Przepraszam że dopiero teraz ale byłam zajęta. Pasta z tofu wędzonego:
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 cebulka podduszona
Blendujemy + 1 ząbek czosnku + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + gałka muszkatołowa + pieprz + sól.
-
2016/02/19 08:57:30
To musi być pyszne :)
-
2016/02/19 09:00:05
O mamo :) :) musze spróbować uwielbiam tapenade pomidorowa i salsę i samo awokado posmarowane na chleb
-
2016/02/19 09:00:33
Great profile
-
2016/02/19 10:34:58
Pieczona papryka z prazonym slonecznikiem
-
2016/02/19 10:35:46
Uwielbiam z bobu. Bób, czosnek, świeża bazylia, sól, oliwa. Może być też i szczypiorek dodany. Zmiksować. Posmarować chleb. I jeść i jeść i jeść :)
-
2016/02/19 10:36:09
suszone pomidory + prażony słonecznik + oliwa, wszystko zbendowane. O jakie to pyszne!
-
2016/02/19 11:55:42
Gość: Grażyna Morpak - pyszne propozycje
-
2016/02/19 12:08:25
Gość: Magdalena Mazur - to i ja dorzucę moją :)
smakuje.blox.pl/2014/02/Pasta-ze-slonecznika.html
-
2016/02/19 12:10:03
Gość: Powoli. Po Prostu - smacznego :)
-
2016/02/22 09:56:02
Smacznego zapikantne na dietę!!!!!
-
2016/02/22 09:56:34
Do lodów :)
-
2016/02/22 09:57:03
Do grzaneczek i polewam nim twarożek na kanapce ;)
-
2016/02/22 09:59:44
Uwielbiam, jem w sałatkach < heart>
-
2016/02/22 10:03:25
Bruschetta :)
-
2016/02/22 10:03:44
Niedobry , ja daję codziennie łyżeczkę swojej córce na pasożyty . Dodaję także do sałatek można go kupić w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością.
-
2016/02/22 10:04:08
A gdzie mozna go kupic? Pestki dyni jem pyszne
-
2016/02/22 10:52:59
Gość: Krystyna Staszewska - dziękuję
-
2016/02/22 10:54:09
Gość: Magdalena Szczepek - ale mi smaka narobiłaś !
-
2016/02/22 10:54:50
Gość: Małgorzata Łąpieś - o pycha!
-
2016/02/22 10:55:16
Gość: Kasia Wyka - a do jakiej szczególnie? z czym lubisz gołączyc albo co nim podkreslać?
-
2016/02/22 10:56:06
Gość: Lidia Borucka - ważne by był tłoczony na zimno, wtedy ma wiele cennych dla nas właściwosci - ja uzywam tego oleofarm24.pl/product-pol-99-Olej-z-pestek-dyni-250-ml.html
-
2016/02/22 12:24:20
Nigdy nie próbowałam ale brzmi interesująco! Można go używać do smażenia? :)
-
2016/02/22 12:25:16
Lubię po prostu z chlebem :-)
-
2016/02/22 12:26:47
Ten olej jest przepyszny !!!!!
-
2016/02/22 12:30:11
sorry ;) ale waniliowe takie prawdziwe + sosik... mmmmniam !
-
2016/02/22 12:32:38
Takie proste ale pychotka ;)
-
2016/02/22 12:33:11
W sumie nie używam przepisów, sałata, pokruszona feta, pomidory, podprażone pestki z dyni, olej... Z fetopodobnymi serami fajnie hula :)
-
2016/02/22 12:33:45
A z czym mozna go jesc ?
-
2016/02/23 01:09:34
Ma swietny smak :)
-
2016/02/23 01:10:23
Do ryżu jasminowego z daktylami, migdałami i owocami
-
2016/02/29 14:18:35
Do sałatek, makaronów ;) lniany też dobry i rydzowy










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...