Blog > Komentarze do wpisu

Musli crunchy bananowe




musli_crunchy_bananowe

 

 

 

 

   Sama trochę nie wiem jak nazywać te pyszne pieczone płatki bo nazewnictwo wśród rodziny i znajomych jest różne i nie zawsze na hasło granola ludzie wiedzą o czym mówię, już prędzej crunchy domowe albo pieczone musli.

   Mimo to musli crunchy bananowe, które dzisiaj Wam przedstawiam jest pyszne w smaku i bajecznie proste do przygotowania – potrzeba tylko trochę cierpliwości podczas pieczenia, by nie puścić wszystkiego z dymem w chwili zapomnienia bo to produkt złośliwy i łatwo przypalający się.

   Musli crunchy bananowe przygotowujemy po pierwsze ze świeżych mocno dojrzałych bananów (mogą być mrożone – przeczytaj jak zamrażać banany), które miksujemy i mieszamy z płatkami oraz z bananów suszonych, które finalnie dodajemy do crunchy – polecam wpis o tym jak łatwo samemu suszyć owoce.

 

 

 

A ty jak nazwałbyś te płatki?

Wolisz śniadanie na słodko czy wytrawnie?

 

 

 

 

 

Składniki:

2 dojrzałe banany

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyzki płatków owsianych pełnoziarnistych, całych

1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych

1/2 szkl nasion słonecznika

1/3 szkl suszonych owoców goji

1 szkl suszonych plastrów banana – przepis jak suszyć

 

 

 

Wykonanie:

Banany obieramy i miażdżymy widelcem na papkę.

Miód w filiżance mieszamy z olejem aż składniki połączą się.

Do miski wsypujemy płatki i słonecznik, dodajemy miód z olejem i banany – rękami mieszamy wszystko dokładnie by płatki dobrze zostały oblepione przez miód i banany, lekko ściskamy grudki masy by porobiły się małe kawałki.

Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – rozkładamy jedną warstwą niedbale, tak by wyraźnie widać było te posklejane kawałki.

Pieczemy w 180st aż płatki zrumienią się, co 10 min mieszając metalową łopatką ( pieczenie zajmie ok 30-40min).

Studzimy, dodajemy owoce goji i chipsy bananowe, mieszamy i przesypujemy do szklanego słoika, zakręcamy.

 

 

 

musli_crunchy_bananowe

 

 

 

 

 

 

   Użyte w stylizacji zdjęcia - uroczy tygielek emaliowy w kropki i prostokątna forma na tartę w wyjmowanym dnem pochodzą ze sklepu garneczki.pl

 

garneczki.pl

 

 

 

 

 

 

 

Inne stylizacje z garneczki.pl:

 

Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie  Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie

 

Pieczarki duszone w pomidorach  Pieczarki duszone w pomidorach

 

Złota owsianka wzmacniająca odporność  Złota owsianka wzmacniająca odporność

 

Żeberka duszone  Żeberka duszone - przepis

 

Pyszne pieczone bakłażany w sosie pomidorowym  Pyszne pieczone bakłażany w sosie pomidorowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 05 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/05 18:25:41
masz śliczną kuchnię! (a na pewno ten fragment). Pyszne musli :)
-
2016/02/05 20:54:32
dziekuje Karmelitko :))
-
2016/02/05 20:56:51
<heart><heart><heart>
-
2016/02/05 20:57:28
Urocza kuchnia <heart>
-
2016/02/05 20:57:55
W koncu pokazalas troche swojej kuchni! Bylam bardzo jej ciekawa :D
-
2016/02/05 20:58:41
A co Ty tam masz takie fajne rurki w słoiku? Makaron?
-
2016/02/05 20:59:41
większość śniadań jednak na słodko :)
owsianki z owocami, naleśniki z serem na słodko lub koktajle dodające energii :)
-
2016/02/05 21:00:13
Cześciej słodko
-
2016/02/05 21:00:44
a różnie :)
-
2016/02/05 21:01:31
Myślę, że pół na pół :) Dziś było na słodko: pudding z chia i borówkami :)
-
2016/02/05 21:01:59
dziś pół na pół omlet z bundzem i pomidorem a do tego koktajl z banana kiwi i chia :)
-
2016/02/05 21:02:22
Żytni chleb z twarogiem i miodem.
-
2016/02/05 21:02:58
Chyba poł na pół
-
2016/02/05 21:04:56
Mmm wyglada oblednie :)
-
2016/02/05 21:05:51
Jaki piękny garnuszek!! Skąd takie cudo? :)
-
2016/02/05 21:28:55
@DorotaSmakuje bardziej wytrawne.
-
2016/02/06 17:52:51
Mmm...pycha! A jaki sliczny rondelek! :)
-
2016/02/06 18:46:47
Jutro biorę się za pieczenie :) :) :)
-
2016/02/07 06:27:48
wcinam domowe płatki, musli i granoli prawie każdego dnia, ale ciagle nie mogę utrafić z proporcjami tak, by upiec takie posklejane grudki crunchy - chętnie spróbuję tą wersję bananową :)
-
2016/02/07 07:47:09
Piękna kuchnia ... wspaniałe musli ... domowe najlepsze:)
-
2016/02/07 13:45:38
Gość: annacooksandtravels - dziękuję :))
-
2016/02/07 14:02:07
Gość: meabeedesign - ooo zdjecie kuchni nie latwo zrobic bo ciagle sie tu cos dzieje, ciagle cos wybucha i ciagle dzieciaki urzeduja a ze kuchnia duza to nigdy porzadku nie ma :)) moze kiedys zrobie o niej wpis i pokaze tylko motywacji do tego dzialania brak ;)
-
2016/02/07 14:02:38
@gajzo makaron canneloni :)) w sloiku obok makaron gniazdka ale kwiat zaslonil swą przepyszna osoba ;)
-
2016/02/07 14:03:40
Gość: kwiatuszek2104 - dziękuję!
-
2016/02/07 14:06:51
Gość: marta.cyron - z garneczki.pl uwielbiam kropki :-!
-
2016/02/07 14:07:47
majazteca - ten rondelek tez sobie upatrzyłam bo uwielbiam kropki :))
-
2016/02/07 14:09:25
Gość: kamilaboczar - smacznego!
-
2016/02/07 14:13:56
Gość: kocie-smaki - by się posklejaly w większe grudki trzeba dodac trochę platkow błyskawicznych lub wręcz platki te zmielone na mąkę w młynku do kawy !
-
2016/02/07 14:15:31
jolantaszyndlarewicz - dziękuję :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...