Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak gyros




kurczak_gyros

 

 

 

 

 

Przyprawa gyros - mam wrażenie, że jest teraz szalenie modna i można ją znaleźć w każdej kuchni :)
Znajdzie się u was? Do czego ja wykorzystujecie?

 

Lubię przyprawę gyros, ale tylko domową mieszankę, którą sama przygotowuję na swoje potrzeby (przepis). Oczywiście, że obsypuję nią mięso, które trafia potem do sławnej i popularnej na polskich stołach Sałatki Gyros, albo warzywa np. ziemniaki czy dynia, oprószone nią i upieczone również ciekawie smakują.

Przyprawę gyros wykorzystuję też do pieczonego kurczaka czy to w całości czy w porcjach np. podudziach czy udkach – nacieram wtedy mięso odrobiną oleju i właśnie przyprawą gyros, zostawiam do zamarynowania na noc a następnego dnia piekę w naczyniu żaroodpornym.

By kurczak miał przyrumienioną apetycznie skórkę przed pieczeniem dodatkowo układam na nim wiórki masła.

A jaki jest wasz trik na apetycznie przyrumienionego kurczaka?

 

 

 

 

Składniki:

podudzia z kurczaka

przyprawa gyros – tutaj przepis

sól

olej

masło

 

 

Wykonanie:

Kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy.

Porcje kurczaka smarujemy niewielką ilością oleju a następnie nacieramy solą i przyprawą gyros.
Kurczaka wkładamy do miski, przykrywamy np. dużym talerzem i wstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.

Po tym czasie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy pół szkl wody, na każdym kawałku układamy małe kawałeczki masła.

Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 30 min w 190st, potem zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia jeszcze 15 min.

 

 

 

kurczak_gyros

 

 

 

 

 

Zobacz tez przepisy na:

kurczak_pieczony  Kurczak pieczony w piwie

 

 

  Przepisy na Walentynki - wg afrodyzjaków

 

Walentynkowe ciasto z serduszkiem  Walentynki – przepisy

 

pulpety  Pulpety  – przepis

 

bigos  Bigos pieczony – przepis

 

 

czwartek, 11 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/11 15:35:33
fajny pomysł na kurczaka, bardzo apetycznie wygląda
-
Gość: Izab, *.dynamic.chello.pl
2016/02/11 15:49:52
Udka ze skórą?
-
Gość: Anna ja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/12 09:01:41
Dorotko, gdzie kupujesz kurczaki? Lubie je, ale te tzw masowe coraz bardziej mi " smierdza " pasza...
-
2016/02/12 20:31:03
Dorotko cudownie zrumieniony:) .... oj zjadłabym:)
-
2016/02/13 22:27:12
Wierze całym serduszkiem
-
2016/02/13 22:27:51
Wszystko co robimy wraca ;) dobro ze zdwojona siła ;) takiego kurczaka tez bym zjadła :P
-
2016/02/13 22:28:14
Dobro zawsze wraca
-
2016/02/13 22:28:39
wygląda pysznie
-
2016/02/13 22:29:06
Jak smakowicie wygląda
-
2016/02/15 00:12:54
Nie wiem, sam wychodzi ;) Bez masła.
-
2016/02/15 00:13:14
Rewelacja! Wspaniały przepis :D
-
2016/02/15 00:13:37
Tez daje masło ! A pod koniec na 5 min mocniej podkręcam temperaturę , ale nie zawsze .
-
2016/02/15 00:14:07
Tylko do kurczaka pieczonego do sałatki, ewentualnie pizzy
-
2016/02/15 00:14:35
Nie lubię i nie używam ;) lepsze są mieszanki ziół ;)
-
2016/02/15 00:14:56
Witam ,ja przyprawę gyros dodaje do kurczaka,który póżniej służy mi jako podstawa do sałatki z kapustą pekińską.
-
2016/02/15 00:15:18
Polskie mieszanki sa zanieczyszczone glutenem, robie sobie ras el hanute
-
2016/02/15 00:15:43
Tradycyjnie :) Do kebapa :D
-
2016/02/15 00:16:07
uzywam moze raz na rok.. albo wcale :D










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...