Blog > Komentarze do wpisu

Fasola z pieczarkami




fasola_z_pieczarkami

 

 

 

 

   Uwielbiam fasolę i wszelkie warzywa strączkowe i staram się jak najczęściej włączać je do diety swojej rodziny.

Zwykle wcześniej namaczam sobie fasolki a potem gotuję i przetwarzam, ale bywa, że korzystam z puszek czy słoików kiedy na szybko chce zrobić hummus czy sałatkę z fasolą.

   W tamtym tygodniu gotowałam zupę z soczewicy, w tym na dobry początek tygodnia przygotowałam super pyszną fasolę z pieczarkami.

Fasola z pieczarkami to bardzo proste danie jednogarnkowe, które sprawdzi się zarówno do podania z kaszą czy ryżem jak i do zjedzenia z kromką chleba.

   Fasola z pieczarkami to danie wegetariańskie a nawet danie wegańskie, to również danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej czy odchudzającej.

 

 

FASOLA - co z niej robicie? jakie dania przygotowujecie czy tez lubicie jeść?

 

 

 

Składniki:

1 szkl suchej fasoli piękny jaś lub innej

2 duże cebule

500g pieczarek

2 ząbki czosnku

1 puszka siekanych pomidorów

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

liść laurowy

łyżeczka suszonej natki pietruszki

łyżeczka ziół prowansalskich

 

 

 

Składniki:

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc.

Następnego dnia, odlewamy wodę z fasoli, płuczemy ją, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę.

W tym czasie myjemy pieczarki pod bieżącą wodą, kroimy je w kawałki i wrzucamy do cebuli, solimy i przesmażamy aż pieczarki puszczą sok i odparują.

Do ugotowanej fasoli dodajemy pomidory, pieczarki z cebulą, przeciśnięte ząbki czosnku, zioła, liść laurowy. Gotujemy ok 20 min, doprawiamy do smaku.

Fasolka jeszcze lepsza dnia następnego kiedy naciągną smaki.

 

 

 

fasola_z_pieczarkami

 

 

 

   Użyte w stylizacji zdjęcia - garnek szklany żaroodporny, błękitny emaliowany garnek, uroczy pastelowo żólty , emaliowany rondelek pochodzą ze sklepu garneczki.pl

 

garneczki.pl

 

 

 

 

 

 

 

Inne stylizacje z garneczki.pl:

 

musli_crunchy_bananowe  Musli crunchy bananowe

 

Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie  Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie

 

Pieczarki duszone w pomidorach  Pieczarki duszone w pomidorach

 

Złota owsianka wzmacniająca odporność  Złota owsianka wzmacniająca odporność

 

Żeberka duszone  Żeberka duszone - przepis

 

Pyszne pieczone bakłażany w sosie pomidorowym  Pyszne pieczone bakłażany w sosie pomidorowym

 

poniedziałek, 08 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/08 21:50:42
Zamiast gotować, upiekę fasolę w piekarniku:-)
-
2016/02/08 21:51:35
Danie z czarną fasolą :) zdjęcie
-
2016/02/08 21:51:57
robię
-
2016/02/08 21:52:20
Ooo jutro testuję :)
-
2016/02/08 21:52:52
Kinga :)
-
2016/02/08 21:53:44
Uwielbiam fasolkę po bretońsku :) z cebulą, kiełbasą, boczkiem, majerankiem i tyminakiem :)
-
2016/02/08 21:54:05
Ale jeszcze jaka fasola..?
-
2016/02/08 21:54:32
Czerwoną fasolę mieszam z pokrojonym w kostkę pomidorem. Całość polewam dressingiem z soku z cytryny zmieszanego z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smakuje naprawdę świetnie.
-
2016/02/08 21:55:28
Ostatnio pieklam ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli.Pyszne :) zdjęcie
-
2016/02/08 21:55:56
Malgorzata Misiak - Az sie prosi o przepis:)
-
2016/02/08 21:56:29
Mam właśnie mungo .. Zieloną
-
2016/02/08 22:09:05
Musi być pyszna! WYgląda tak smakowicie.
Cudne zdjęcia. :)
-
2016/02/09 07:52:03
Pycha, robię ją od dawna :)
-
2016/02/09 07:53:00
Fasolkę po bretońsku Emotikon smile I pasztety :)
-
2016/02/09 07:53:28
Trochę juz kiełkuje . Zrobiłam leczo..u jeszcze pasta będzie....
-
2016/02/09 08:09:59
Witam Cię. Mam pytanie bo wiem ze była Pani uczestniczą warsztatów Pana Tomasza Dekera. Czy jest Pani w posiadaniu przepisu na sernik pomarańczowy na spodzie biszkoptowym ? Pozdrawiam serdecznie
-
2016/02/09 12:05:11
Jem taką fasolę od dawna z tą różnicą, ze robię na bieżąco. W zamrażarce zawsze mam ugotowaną fasolę - pozostaje tylko przyszykować pieczarki, sos pomidorowy :) Lubię jeść nie tylko z pieczywem ale kaszą i surówką (w tej wersji gości u mnie najczęściej) :)
-
2016/02/09 16:44:41
Ze strączków u mnie króluje ostatnio soczewica. W pasztecie, nalesnikach, pierogach i quiche. Z fasoli planuje vegeburgery dziś zrobic
-
2016/02/09 16:45:21
Garnek :) <heart>
-
2016/02/12 20:27:27
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...