Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z samych ziaren bez mąki




chleb_z_samych_ziaren

 

 

 

Piekliście już chleb z samych ziaren?
Jeśli tak, wiecie jaki jest pyszny, jeśli nie, koniecznie polecam Wam spróbować bo nie jest trudny do przygotowania a efekt wizualny, smakowy i zdrowotny – spektakularny!

Osobiście rzadko jadam pieczywo i kiedyś kiedyś kiedy bardzo lubiłam zabierać kanapki na uczelnię czy do pracy, kupowałam sobie pieczywo fitness czy inaczej chleb słonecznikowy, który był obficie napakowany ziarnami. Potem był czas kiedy sama eksperymentowałam z pieczeniem chleba i piekłam chleb bez zagniatania, chleb nocny, chleb dukana – otrębowy a ostatnio chleb na zakwasie. Co jakiś czas piekę dla odmiany również właśnie ten chleb z samych ziaren bez mąki. Jeśli się postaracie, chleb ten może być również chlebem bezglutenowym (dobry owies).

Do przygotowania tego wypieku potrzebujemy pół kg składników i to od was zależy co i w jakiej proporcji dacie.

Chleba nie da pokroić się bardzo cienko, ale przy użyciu ostrego noża można uzyskać śliczne, zwarte kromeczki.

Genialnie smakuje z grubą warstwą domowych powideł śliwkowych – tak bardzo lubią jeść go moje dzieci.

 

Jakie pieczywo jecie/lubicie?

 

 

 

 

Składniki – 500g ziaren:

200g płatków owsianych pełnoziarnistych

100g ziaren słonecznika

50g ziaren siemienia lnianego + 2 łyżki

50g pestek dyni

50g orzechów laskowych

50g sezamu

2 łyżeczki soli morskiej

ok 1,5 szkl wody

 

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie ziarna i sól, mieszamy.

2 łyżki siemienia lnianego mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do miseczki, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na minutę do zaparzenia. Dodajemy do ziaren.

Dodajemy też stopniowo wodę i wszystko mieszamy. Masa musi być wilgotna, ale nie mokra.

Zostawiamy wszystko na ok 1-2 godziny by masa wchłonęła płyn i zmiękła.

Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę dokładnie uciskając.

Pieczemy godzinę w 180st. Chleb zostawiamy do całkowitego ostudzenia zanim go ukroimy w przeciwnym wypadku i będzie się kruszył.

 

 

 

 

chleb_z_samych_ziaren

 

 

piątek, 26 lutego 2016, dorotasmakuje

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ania, *.centertel.pl
2016/02/26 13:51:34
Chleb wygląda bardzo apetycznie :) Jednak alergia na orzechy laskowe wyklucza ich użycie. Co użyć w zamian żeby chleb nie stracił swojego smaku?
-
2016/02/26 14:25:12
Wspaniały chlebek! Przepis zachowam:)
-
2016/02/26 20:17:44
Gość: Ania - inne rzechy, migdały lub więcej słonecznika, dyni
-
2016/02/27 20:24:58
Nie piekłam i nie jadłam tego chleba .... choc przyznam szczerze, że bardzo kusząco wygląda u Ciebie:)
-
2016/02/29 11:16:53
trzyma się bez jajek?
-
2016/02/29 11:17:15
pieklam... przepyszny :D
-
2016/02/29 11:25:41
uwielbiam go
-
2016/02/29 11:26:01
Niestety, nie na moje ząbki delikatne.
-
2016/02/29 11:26:50
A trzyma fason znaczy sie forme :)
-
2016/02/29 14:14:01
Piekłam....super
-
2016/02/29 14:14:29
Jadłam, bo jedna z piekarni robi. Mój żołądek toleruje go w bardzo małych ilościach :)
-
2016/02/29 14:15:08
Brzmi fajnie ale ja i pieczenie... :(
-
2016/02/29 14:15:30
Elżbieta ale wreszcie jakaś chleba namiastka
-
2016/02/29 14:15:54
To prawda :)
-
2016/02/29 14:16:13
SUPER, TYLKO TROCHĘ ZA SŁODKI
-
2016/02/29 14:16:35
Studzić na kratce czy w foremce, w której sie piekł?
-
2016/02/29 14:52:12
Żytni, na zakwasie.
-
2016/02/29 14:52:38
pieczemy zytni na zakwasie :)
-
2016/03/02 00:04:06
Najbardziej żytni jasny, i z ziarnami mniaaam
Jestem w tej komfortowej sytuacji, że koło domu mam fajną piekarnię, w której pieką dobre chleby :)
-
2016/03/02 00:04:56
Chleb zytni i chleby z ziarnami (np fitness). Oba na zakwasie. Lubie tez raz na jakiś czas spałaszować ciabate.
-
2016/03/02 00:05:44
Kazde dobre pieczywo :) ostatnio tylko wlasne wypieki ;)
-
2016/03/02 00:06:12
Uwielbiam chleb żytni i graham. Z przyjemnością zajadam chlebek z ziarnami i poczciwe pszenne bułki
-
2016/03/02 00:07:06
Uwielbiam chleb żytni i graham. Z przyjemnością zajadam chlebek z ziarnami i poczciwe pszenne bułki
-
2016/03/02 00:07:33
Ciabatty, croissanty, a jeśli chodzi o zdrowszą odmianę to chlebki żytnie :)
-
2016/03/02 00:08:02
Chleb żytni i bułki razowe z dużą ilością ziaren i przypraw :)
-
2016/03/02 00:08:30
Uwielbiam chleb ze śliwką z Rustykalnej i paprykowy z Domu chleba
-
2016/03/02 00:09:17
Moja córka jest wysokowarzywna ;) Dostała kanapkę z żytniego chleba z porządną wędliną, sałatę rzymską mini, ćwiartkę papryki i garść rzodkiewek.
Nie łudzę się - jej brat w tym wieku będzie brać do szkoły chałeczkę na zmianę z kajzereczką :P
-
2016/03/07 19:23:27
O tak uwielbiam :) ...piękny ci wyszedł
-
2016/03/07 19:23:55
wygląda przepysznie :)
-
2016/03/07 19:25:32
No boski mój się sypie
-
2016/03/07 19:26:03
Wygląda i pewnie smakuje obłędnie :)
-
2016/03/07 19:26:25
Najlepszy
-
2016/03/07 19:27:49
Bardzo często robię :)
-
2016/03/07 19:28:12
Dla zdrowych ludzi:)
-
2016/03/07 19:28:34
Uwielbiam :)
-
2016/03/07 19:42:53
@mumsymo - dodaj zaparzone zmielone siemie lniane, mase zostaw na 2 godz by zmiekla przed pieczeniem i wtedy chlebek zwarty sie piecze - trzeba tez mase dobrze ucisnac przed pieczeniem a po upieczeniu zostawić do calkowitego ostygniecia - pisze o tym we wpisie
-
Gość: MagdaB66, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/03/15 09:51:03
Wczoraj upiekłam, jeden mały błąd za duża blaszka więc wyszedł bardzo niziutki, ale smak REWELACJA, bardzo dziękuję za przepis :)

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...