Blog > Komentarze do wpisu

Babka drożdżowa z jabłkami




babka_drozdzowa

 

 

 

 

 

Lubicie ciasto drożdżowe na słodko? Z rodzynkami czy bezwzględnie bez nich?

Mam w rodzinie wielbicieli drożdżowego ciasta podzielonych na tych co uwielbiają z rodzynkami, jeszcze lepiej by były duże i by było ich dużo a są i tacy, którzy solo rodzynki lubią, ale w ciastkach nie ma mowy!

Babkę drożdżową, którą dziś pokazuję przygotowałam, wg przepisu, który bardzo lubię ostatnimi czasy bo ciasto wychodzi puszyste, miękkie i do tego pięknie żółtciutkie za sprawą szczypty kurkumy.

Babka drożdżowa z jabłkami powstała w taki sposób, że wyrobione ciasto drożdżowe rozwałkowałam, posmarowałam prażonymi jabłkami, posypałam cynamonem, zwinęłam w roladę, pokroiłam ją w plastry, a te powrzucałam swobodnie do foremki na babkę. Poczekałam aż ciasto wyrośnie i do piekarnika.

Pycha babka wyszła i zastanawiam się czy nie będzie w tym roku właśnie moją Wielkanocną Babką drożdżową. Pieczecie babkę drożdżową na Wielkanoc? Czy może raczej inną – piaskową czy tez babkę na oleju?

 

 

 

 

Składniki:

500g mąki

3 dag drożdży

100 ml mleka

1/2 szkl cukru

szczypta soli

2 jajka

75g masła roztopionego

50 ml alkoholu np. rumu

szczypta kurkumy

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

słoik jabłek prażonych

cynamon

 

 

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, kurkumę, mieszamy.

Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, rum, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy jabłkami, oprószamy cynamonem i zwijamy jak roladę.

Roladę kroimy w plastry, które swobodnie wrzucamy do foremki na babkę. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 40 min w 180st.

 

 

babka_drozdzowa

 

 

 

 

babka

 

 

 

 

 

Wielkanoc tuż tuż :)

 

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa  Babka - przepisy na babki

 

Mazurek staropolski  Mazurek - przepisy na mazurki wielkanocne

 

sernik nowojorski   Sernik - przepisy na serniki

 

Co wkładamy do koszyka wielkanocnego   Co wkładamy do koszyka wielkanocnego

 

Jajka z łososiem   Zbiór przepisów na JAJKA faszerowane

 

Pasztet z marchewki Przepisy na pasztety - zbiór 

 

 

 

 



wtorek, 23 lutego 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/02/23 09:03:34
ale fajna babka!
-
2016/02/23 11:33:22
Pierwsza klasa :)
-
2016/02/23 23:44:04
Moja mama piecze pyszne ciasta drożdżowe więc podrzucę jej ten przepis ;) ja najbardziej lubię z owocami latem i twarogiem i makowca
-
2016/02/23 23:45:00
Bezwzglednie bez nich, od dzieciństwa :))
-
2016/02/23 23:45:50
Z rodzynkami... :)
-
2016/02/23 23:49:10
Może być z rodzynkami (zawsze można wyciągnąć i zjeść je osobno ;)
-
2016/02/23 23:50:36
U mnie tylko młodsza córka wydłubuje rodzynki z ciast :)
-
2016/02/24 00:21:27
Beeeeeeeeeez!!!!!!! Od zawsze na zawsze!!!
-
2016/02/24 00:22:11
Z rodzynkami i cranberry
-
2016/02/24 00:23:42
Osobiście wolę zjeść rodzynki nie sparzone i osobno niż miałabym bawić się w wydłubywanie z ciasta.. więc bezwzględnie bez nich :)
-
2016/02/24 00:24:36
Bez rodzynek :)wole wersje z jablkami lub wisniami w alkoholu ;)
-
2016/02/24 00:25:24
nie lubię rodzynek :D
-
2016/02/24 00:26:29
pewnie, że z rodzynkami!
-
2016/02/24 00:26:50
Rodzynki tylko w czekoladzie. W cieście fujjjjjjj
-
2016/02/24 00:27:11
niestety, ale bez :)
-
2016/02/24 00:27:36
bezwzględnie bez :) rodzynki jemy na surowo!
a ciasto drożdżowe uwielbiam :)
-
2016/02/24 00:28:04
U mnie dzieci wydłubują ;) Mnie jest to obojętne, drożdżowe jem w każdej postaci ;)
-
2016/02/24 09:56:13
Dorotko obłędna:) ... równie pyszna musi być z dżemem:)
-
2016/02/25 16:55:46
Jeszcze nie wiem jaka będę pięć ale na pewną z polewa czekoladowa i drazetkami Twoja przemawia do moich kubków smakowych bo uwielbiam drożdżowe
-
Gość: Ola, *.static.customer.m-online.net
2016/03/22 16:32:10
Babka wygląda fantastycznie - czy można użyć drożdży suszonych? jak wtedy trzeba zmienić proporcje pozostałych składników?








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...