Blog > Komentarze do wpisu

Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów – poradnik




jak myc warzywa i owoce

 

 

 

 

 

 

Kupując warzywa i owoce w marketach nie mamy informacji o tym w jaki sposób czy jaką metodą je uprawiano. W większości upraw jarzyn do masowej sprzedaży stosuje się pestycydy, ponieważ ich użycie pozwala na większy plon, ładniejsze, dorodniejsze owoce upraw (pestycydy mają za zadanie eliminować wszelkie bakterie, grzyby, robaczki czy inne chwasty zagrażające danym owocom i warzywom).

Niestety oprócz tych pozytywnych dla zwiększenia plonów skutków stosowania tych środków, jest tez dużo negatywnych a śladowe ilości które zjadamy wraz z owocami czy warzywa mają negatywny wpływ na nasze zdrowie !

Formuła pestycydów opracowana jest tak, by po opryskaniu nimi roślin nie mógł ich zmyć deszcz, dlatego myjąc produkty tylko pod bieżącą wodą nie możemy ich usunąć !

 

 

 

Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów?

 

 

Krok 1

Zaczynamy od umycia warzyw i owoców w wodzie o kwaśnym odczynie co spowoduje usunięcie z nich szkodliwych bakterii w tym celu:

- warzywa i owoce wrzucamy na ok 5-10 min do zakwaszonej wody np. z dodatkiem octu spirytusowego (1łyzka na 1 litr wody), octu winnego, jabłkowego (ok 100ml na 1 litr wody), soku cytrynowego czy kwasku cytrynowego. Po tym czasie warzywa i owoce myjemy w tej wodzie pocierając rękoma po ich powierzchni i wodę wylewamy.

 

 

Krok 2

Myjemy warzywa i owoce w wodzie o odczynie alkalicznym, która rozpuści pestycydy, w tym celu:

- warzywa i owoce wrzucamy na ok 3-5 min do wody z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżka sody na 1 litr wody). Po tym czasie warzywa i owoce myjemy w tej wodzie pocierając rękoma po ich powierzchni i wodę wylewamy.

 

 

Krok 3

Płuczemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą pocierając rękoma po ich powierzchni.

 

 

 

 

Uwaga:

Próbę octu i sody słabo znoszą delikatne warzywa i owoce jak sałata masłowa, maliny, truskawki, które nie cierpią być namaczane w wodzie bo tracą smak. Warto tutaj zatem znaleźć sprawdzone źródło ich uprawy, nieskażone chemią.

 

 

 

Słyszeliście o tej metodzie? Stosujecie ją?

Może macie inne sugestie czy obserwacje dotyczące tego procesu a może z doświadczenia chcecie dorzucić inne gatunki które źle znoszą ten proceder?

 

 

jak myc warzywa i owoce

 

 

 

 

jak myc warzywa i owoce

 

 

 

sobota, 09 stycznia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/01/09 17:29:32
Dorotko, interesowałam się tym tematem dosyć porządnie pół roku temu. I po przeczytaniu wielu, naprawdę wielu badań i artykułów doszłam do wniosku, że nie ma po co myć owoców i warzyw kupionych w marketach w wodzie z odczynem kwaśnym. Ma on zabić bakterie i drobnoustroje, ale skoro warzywa i owoce są spryskane pestycydami to raczej ich nie mają. Więc ta część procedury wydaje mi się po prostu stratą czasu i możliwą niepotrzebną stratą witamin. Co do mycia mieszanką zasadową ma to moim zdaniem większy sens. Ja sama nie moczę niczego w takiej wodzie, tylko chwilę płuczę pod bieżącą wodą, posypuję sodą i myję gąbeczką (taką jak do naczyń- tylko, że ta jest przeznaczona specjalnie do owoców i warzyw). I szoruję tak przez około 30 sekund, jak trzeba to więcej i znowu płuczę pod bieżącą wodą. Myślę, że w ten sposób nie wypłukuję niepotrzebnie witamin, a przy okazji pozbywam się pestycydów. Co myślisz o takiej metodzie ?
-
2016/01/09 19:57:46
Dokładnie taki soczek dziś wyciskałam, tyle że nie oczyściłam z pestycydów. Zaraz przeczytam i kolejny soczek będzie zdrowszy. :D
-
Gość: Barbara Mokanek, *.dynamic.chello.pl
2016/01/09 20:01:54
Od dawna :)
-
2016/01/09 20:02:18
Nie słyszałam i wypróbuję.
-
2016/01/09 20:02:43
Chyba by mi się nie chciało tak.
-
2016/01/09 20:03:20
Na szczęście moje z ogródka nie muszą być oczyszczane :)
-
2016/01/09 20:10:58
Sokowirówka to dobry wynalazek :)
-
2016/01/09 20:11:29
wow <heart>
-
2016/01/09 20:11:55
Very cool
-
2016/01/09 20:12:25
Keep on rockin!
-
2016/01/10 22:56:41
Myje tak,ale nie hurtowo...tylko tyle ile na raz uzyje.
-
2016/01/10 22:57:22
Ja moczę 10 min w cieplej wodzie z dodatkiem soli morskiej potem jeszcze raz dokladnie myje w cieplej wodzie :) sól morska oczyszcza z toksyn czytalam o tym :)pozdrawiam!
-
2016/01/10 22:57:44
A warzywa i owoce nie przechodzą smakami kwasków i sody? Tzn nie zostaje w nich ten posmak?
-
2016/01/10 22:58:15
O metodzie słyszałam, raz stosowałam do buraków, które umyte i pokrojone wylądowały w zakwasie na wigilijny barszcz. Nie wiem czy to dlatego ale zakwas wyszedł przepyszny!
-
2016/01/11 17:28:14
Znam, stosuję :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...