Blog > Komentarze do wpisu

Bigos pieczony – przepis




bigos

 

 

 

 

 

Bigos pieczony – znacie to danie? Próbowaliście? Lubicie w ogóle bigos?

 

Ja osobiście tradycyjny bigos staropolski, gotowany trzy dni uwielbiam i nie ma świąt dla mnie bez jego udziału.

Bigos pieczony jest równie wspaniałą potrawą, ale ma jedną górującą nad tradycyjnym cechę – mało przy nim roboty!

By przygotować bigos pieczony potrzebujemy oczywiście kapusty białej i kiszonej, mięsa, cebuli, grzybów, suszonych śliwek, czosnku, majeranku i przypraw, ale nie musimy stać, siekać, mieszać, dodawać – tutaj układamy wszystko warstwowo w bardzo dużym naczyniu do zapiekania z przykrywką i tyle.

Potem wkładamy do piekarnika i pieczemy – tradycyjnie, przez 3 dni.

Bigos pieczony jest rewelacyjny i twierdzili to zgodnie wszyscy goście, którzy go próbowali podczas mojej ostatniej rodzinnej imprezy. Jeden z gości koniecznie kazał mi zaznaczyć, że był idealną zagryzką do wódeczki ;)

 

 

 

 

 

Składniki:

1 mała kapusta biała

1/2 kg kapusty kiszonej

kilka suszonych śliwek

kilka suszonych grzybków

4 duże cebule posiekane i zeszklone

300g pieczarek

1 kg wędliny typu kiełbasa wędzona, szynka pieczona, boczek wędzony

2 marchewki

1 i 1/2 puszki pomidorów siekanych

2 ząbki czosnku

2 garście brukselki - opcjonalnie

2 liście laurowe

10g majeranku

sól

pieprz

 

 

 

Wykonanie:

Potrzebujemy dużego naczynia żaroodpornego (u mnie 4,7 litra) lub garnka/brytfanny do zapiekania.

Kapustę białą obieramy z zewnętrznych liści a następnie zdejmujemy z niej po kolei liście i rwiemy je lub kroimy na mniejsze kawałki.

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry.

Brukselki obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na polówki.

Marchew obieramy, kroimy w plastry.

Kiełbasę kroimy w plastry, szynkę i boczek w nieduże kawałki.

Pomidory miksujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zaczynamy od wyłożenia dna garnka białą kapustą.

Potem układamy warstwami (tu panuje pewna dowolność, nie trzeba ściśle trzymać się warstw bo bigos to bałagan): kiełbasę, trochę marchewki, trochę pieczarek, trochę brukselki, wrzucamy gdzieś ze dwie śliwki i ze dwa grzybki suszone, liść laurowy, trochę kapusty kiszonej – na to znów warstwę kapusty białej itd. do wykończenia składników.

Każdą warstwę kapusty białej oprószamy solą i pieprzem i hojnie majerankiem, polewamy niewielką ilością pomidorów.

Układając warstwy - wszystko rękami upychamy i przygniatamy na ścisk, by jak najwięcej składników nam weszło go naczynia.

Kończymy na niewielkim ilości kapusty kiszonej, posypujemy majerankiem.

Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i zamykamy.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 2 godziny w 220stopniach. Wyłączamy piekarnik, bigos w nim zostawiamy.

Drugiego dnia pieczemy godzinę w 200st i zostawiamy. Trzeciego dnia pieczemy godzinę w 220 i podajemy – najpyszniej z ziemniakami puree.

 

 

 

 

bigos

 

 

 

 

 

 

 

Bigos nie jedno ma imię:

 

  Bigos staropolski

 

Kapusta z polędwiczkami wieprzowymi, papryką, cukinią i pomidorami  Kapusta z polędwiczkami wieprzowymi

 

Bigos z bakłażana  Bigos z bakłażana

 

kapusta z grochem  Kapusta z grochem

kapusta z grzybami Kapusta z grzybami

 

Kapusta z suszonymi śliwkami  Kapusta z suszonymi śliwkami

środa, 27 stycznia 2016, dorotasmakuje
Komentarze
2016/01/27 08:24:41
ciekawy przepis, nie znałam takiego
-
2016/01/27 09:15:05
Jeszcze w takiej formie nie jadłam bigosu. Jestem ciekawa smaku!
Ja prowadzę bloga o tematyce rękodzielniczej. Zapraszam serdecznie do siebie.

P.S. Z chęcią dodam Twojego bloga do ulubionych i będę częstym gościem :)
-
2016/01/27 09:31:24
izaa_a - polecam wypróbować :)
-
2016/01/27 09:31:48
daga313 - z przyjemnością Cie odwiedzę :) dziękuję za komentarz !
-
2016/01/27 12:59:23
Robi się :) Bigos staropolski
-
2016/01/27 13:01:04
Pycha :)
-
2016/01/27 13:02:56
Oj tak! Już drugi rok robie wg Dorotkowego przepisu :)
-
2016/01/27 13:05:12
Ja nie mogę kapusty jeść niestety... bigosu nie będzie niestety
-
2016/01/27 13:07:14
No ale jest mnostwo innych pyszności ktore możesz ;)
-
2016/01/27 13:08:58
Pewnie!
-
2016/01/27 13:11:08
Juz czuje ten zapach...
-
2016/01/27 13:12:23
u mnie nie dotrwa, ja od początku kapustę wyjadałam, teraz mąż nie da mu się dogotować ;)
-
2016/01/27 13:13:56
Dorotko, Twoj bigos staropolski! Czy ja w swoim stanie moge dodac wina? Nie zaszkodzi mi? Ja wogole nie % jestem. Caly gar bigosu bedzie tylko dla mnie, wiec sie zastanawiam... @dorotasmakuje
-
2016/01/27 17:35:11
Dorotko w życiu takiego pieczonego nie jadłam ... a staropolski uwielbiam. Jak dla mnie to mógłby być codziennie na obiad:)
-
2016/01/27 20:04:10
Wygląda smakowici:)
-
2016/01/27 20:04:49
To musi być pyszne :) ja z kapusty kiszonej lubię wszystko :D od soku, przez surówkę, kapuśniak, kulebiaki, pierogi razem z grzybami, na bigosie konczac :)
-
2016/01/27 20:05:15
<hearts>
-
2016/01/27 20:25:53
Bigos to podstawa. Ja swój bigos albo gotuje przez około 4-5 dni (podjadając, smakując,doprawiając go) lub gotuje go jednego dnia ok. 2 godzin, studzę w warunkach normalnych i zamrarzam na 24-48 godzin (wtedy jest taki soczysty, dobrze przegryziony) a następnie dopiero piekę około 1-1,5 godziny w 180 stopniach. Taki przepis jeszcze od babci mam i jest jak dla mnie najlepszym przepisem w temacie bigosowym :) Ale twój Doroto, także jest wart zastanowienia. Wydaje się być szybszy w wykonaniu. Wielkanoc juz stosunkowo niedługo, może tym razem zrobię bigos w nowej odsłonie.
-
2016/01/27 20:26:58
Odkąd spróbowałam pieczonego - innego nie robię!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...