Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z majerankiem – przepis




śledzie z majerankiem

 

 

 

 

Przepisów na śledzie na moim blogu znajdziecie wiele bo szczególnie grudzień jest miesiącem kiedy rok rocznie często te ryby przygotowuję na różne sposób a później ze smakiem zjadamy je na kolację do kromki chleba który piekę na zakwasie czy na obiad do ugotowanych ziemniaków i surówki (często z kiszonej kapusty).

Przygotowałam nawet post z zestawieniem wszystkich śledziowych przepisów (znajdziecie go tutaj) bo wiem, że lubicie takie zebrane w jednym wpisie pomysły na danie.

Dzisiaj zapraszam na śledzie w oleju z dodatkiem czosnku, cebulki i majeranku – wyraziste w smaku, aromatyczne, pyszne po prostu.

 

Jaki jest Wasz sposób na śledzie i czy w ogóle jadacie te ryby bo wiem, że tylu ich zwolenników co przeciwników i wiele osób po prostu nie cierpi ich wyrazistego smaku za który inni je uwielbiają :)

Bez jakich śledzi nie będzie u Was świąt?

 

 

 

 

Składniki:

pół kg filetów śledziowych solonych lub z oleju

4 ząbki czosnku

4 łyżeczki majeranku

olej o delikatnym smaku np. rzepakowy albo z pestek winogron – ja użyłam pół na pół rzepakowego i kukurydzianego

łyżka octu jabłkowego

2 cebule

 

Wykonanie:

Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki – skrapiamy octem jabłkowym, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna.

W słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, sowicie oprószamy je majerankiem i tak do wykończenia składników.

Wszystko zalewamy olejem.

Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.

 

 

 

śledzie z majerankiem

sobota, 12 grudnia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/12/12 12:09:45
Bez szuby i po kaszubsku
-
2015/12/12 12:14:19
od 2 lat robie twoje po kaszubsku niebo w gębie :)
-
2015/12/12 12:15:32
napewno skorzystam z przepisu na te Święta! dzięki
-
2015/12/12 12:37:01
Czy do salsy lepsze są solone płaty czy marynowane? Wiem, że w przepisie są solone, ale przegryzą się czy lepiej je np. wymoczyć trochę w occie jabłkowym?
-
2015/12/12 12:39:41
ja robie z solonym wymoczonym by nie był taki słony i wychodzą super w smaku nie potrzeba ich jeszcze zakwaszać
-
2015/12/12 12:41:45
Dziękuję :)
-
2015/12/12 12:44:13
Uwielbiam śledzie :)
-
2015/12/12 12:47:37
Jak dla mnie śledzie mogłyby nie istnieć :P toleruję je wyłącznie w postaci rolmopsów :) ale że są tradycje w rodzinie męża to jemy smażone
-
2015/12/12 12:51:02
Smażone? A jak się je robi?
-
2015/12/12 12:56:00
Moczysz, żeby odsolić, kroisz na mniejsze, robisz ciasto naleśnikowe, maczasz i smażysz :)
-
2015/12/12 12:57:32
Może być fajne. Spróbuję w tym roku. Dzięki!
-
2015/12/12 13:07:44
U mnie po Kaszubsku obowiązkowo ;)
-
2015/12/12 13:11:30
Zapisałam sobie te po kaszubsku i z fasolką. Świetne zestawienie. Uwielbiam śledziki.
-
2015/12/12 13:20:01
Poproszę , o przepis na śledzie z cytryną . :D
-
2015/12/12 13:22:45
Super przepis:) dzisiaj go zrobie, pozdrawiam
-
2015/12/12 13:27:05
bardzo lubię majeranek, wiec takie śledziki na pewno by mi smakowały
-
2015/12/12 19:26:35
U nas w Święta rokrocznie sa śledzie w śmietanie mojej Teściowej, a ja w tym roku chcę zrobic takie w curry:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...