Blog > Komentarze do wpisu

Sernik piernikowy




Sernik

 

 

 

 

 

Cudowny sernik, delikatny, wilgotny korzenny na spodzie z pierników w czekoladzie.

Jest prosty do zrobienia i jeśli będzie przestrzegali kilku wskazówek podanych w wykonaniu ciasta m.in. tej by nie napowietrzać masy serowej – sernik pięknie wam wyrośnie i nie opadnie.

Do jego przygotowania użyłam kupnych pierniczków, grubych, miękkich i oblanych czekolada oraz sera mielonego z wiaderka, dzięki czemu jego przygotowanie do 10-15 minut roboty plus czas pieczenia i stygnięcia.

Sernik najlepiej smakuje dnia następnego, po nocy spędzonej w lodówce (bardzo dobrze też wtedy się kroi) – wyjmijcie go na poł godziny przed podaniem by nabrał temperatury – wtedy jest najsmaczniejszy.

Polecam ten sernik na święta :)

 

Po inne przepisy na serniki zajrzyjcie do postu Sernik – przepisy.

 

Jaki będzie u was sernik na święta? jaki jest wasz ulubiony?

 

 

 

 

 

Składniki:

spód:

ok 350-400g miękkich pierników w czekoladzie

 

masa serowa:

1kg sera białego mielonego z wiaderka

5 jaj

2 łyżeczki przyprawy do piernika – przepis tutaj

1 szkl cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis tutaj

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

 

 

 

biały lukier – przepis

 

 

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia – dno wykładamy piernikami.

Jajka wybijamy do misy, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na kogel-mogel.

Dodajemy ser z wiaderka, pozostałe składniki i miksujemy już na bardzo wolnych obrotach (to ważne by nie napowietrzyć ciasta bo potem opadnie) do momentu aż masa będzie jednolita.

Masę serową delikatnie wylewamy na pierniki.

Sernik pieczemy ok 60 min w 180st.

Nożem odcinamy brzeg sernika od tortownicy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wierzch zimnego sernika polewamy niewielką ilością białego lukru i posypujemy kolorową posypka cukrową.

 

 

 Sernik

 

 

 

Sernik

 

 

 

Sernik

 

 

 

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z pięknej kolekcji Polka Dot ze sklepu Maxwell and Willliams Polska

 

axwell and Willliams Polska

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

piątek, 18 grudnia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Aa, *.centertel.pl
2015/12/18 10:13:03
Mam pytanie.
Przeczytałam niedawno wpis z grudnia o pelnoziarnistości.
Mam pytanie odnośnie chleba, ponieważ jest problem z kupienie chleba pełnoziarnistego czy też z pełnego przemiału. Nieraz nazwa nawet wskazuje że chleb jest np. żytni, patrzę na skład a tam mąką przenna.
W piekarni pytam P chleb z pełnego przemiału a pani wskazuje mi najzwyklejszy chleb pszenny. W piekarniach pracownicy nie wiedzą. W jednej piekarni pani poleciła mi chleb razowy ale w zleceniach mojej diety chleb razowy jest wyszczególniony jako niewskazany . Dlatego wywnioskowałam, że chleb razowy a pełnoziarnisty to dwie różne rzeczy. Ktoś w jakiejś piekarni mi powiedział, że razowy znaczy mielony raz. Jak wybrać chleb pełnoziarnisty? Czy można wybrać zamiast tego chleb żytni na zakwasie?
Proszę o pomoc w tym zakresie.
-
Gość: Aa, *.centertel.pl
2015/12/18 10:13:48
Mam pytanie.
Przeczytałam niedawno wpis z grudnia o pelnoziarnistości.
Mam pytanie odnośnie chleba, ponieważ jest problem z kupienie chleba pełnoziarnistego czy też z pełnego przemiału. Nieraz nazwa nawet wskazuje że chleb jest np. żytni, patrzę na skład a tam mąką przenna.
W piekarni pytam P chleb z pełnego przemiału a pani wskazuje mi najzwyklejszy chleb pszenny. W piekarniach pracownicy nie wiedzą. W jednej piekarni pani poleciła mi chleb razowy ale w zleceniach mojej diety chleb razowy jest wyszczególniony jako niewskazany . Dlatego wywnioskowałam, że chleb razowy a pełnoziarnisty to dwie różne rzeczy. Ktoś w jakiejś piekarni mi powiedział, że razowy znaczy mielony raz. Jak wybrać chleb pełnoziarnisty? Czy można wybrać zamiast tego chleb żytni na zakwasie?
Proszę o pomoc w tym zakresie.
-
2015/12/18 13:10:40
Aa - pelnoziarnista maka to maka z przemiału całego ziarna, nieoczyszczona - oznaczana jest tymi najwyższymi typami np. 2000
to jest tzw mąka razowa przy czy maki razowe występują w zależności od tego z jakiego ziarna zostały zmielone - jest mąka pszenna razowa, zytnia razowa, orkiszowa razowa - w takich mąkach jest najwięcej ze wszystkich mąk otrąb i nnych zmielonych części całego ziarna.
Będą tez mąki półrazowe, w których nie ma tak dużo otrąb i błonnika tzw mąki chlebowe. Są tez mąki oczyszczone, tzw białe np. pszenna jasna , tortowa, orkiszowa jasna itd.
Niestety nie przy wszystkich dietach wskazane jest jedzenie produktów pełnoziarnistych - tu trzeba poradzić się swojego dietetyka.
Co do chlebów w piekarniach - trzeba czytac składy, bo czasami piekna nazwa niewiele ma wspólnego z tym co dostajemy. Widzimy ciemny chleb a w składzie brak maki razowej za to karmel którym pieczywo bywa barwione.
-
2015/12/18 19:45:08
Dorotko u nas w tym roku bez sernika, będą same pierniki i keksy:)
-
2015/12/18 20:57:40
Jolu jak tak można bez sernika? :)) u nas nie przejdzie, piekę sernik tacie we wtorek :)
-
2015/12/18 21:02:08
Mmm... coś nowego i na pewno pysznego :)
-
Gość: Ewelina Gadulska, *.dynamic.chello.pl
2015/12/18 21:06:33
Co roku piekę inny sernik, to już taka moja tradycja ;P W tym roku będzie to sernik na spodzie z ciastek oreo, masa sernikowa nawet po pieczeniu pozostaje biała i powstaje fajny kontrast pomiędzy czarnym spodem a białą górą. Obleję go biały lukrem lub czerwoną polewą z czekolady, ozdobię świąteczną posypką np. płatkami śniegu ;)
-
2015/12/18 21:07:27
Chciałabym taki sernik zrobić w prostokątnej formie. O ile powinnam zwiększyć proporcje?
-
2015/12/18 22:33:54
Pionkier - polecam :)
-
2015/12/18 22:34:08
Gość: Ewelina Gadulska - ja tez uwielbiam piec coraz to nowe serniki :)
-
2015/12/18 22:34:28
Gość: Agnieszka Kowalewska - z tych proporcji wystarczy na blaszke ok 20x30cm
-
2015/12/18 22:36:22
natchnęłaś mnie i u mnie też będzie taki sernik (o ile mi wyjdzie ;) )
-
2015/12/19 15:38:34
Gość: Aleksandra Rojek - smacznego kochani !
-
2015/12/19 15:39:18
U mnie sernik czekoladowy z piernikami (nie spód,ale pierniki zatopione w masie serowej)
-
2015/12/21 00:27:45
Nie planuję robić ale jeść ;) U mamy najlepszy kruche ciasto przekładane masą z gotowanego sera i obowiązkowo z polewą kakaową :)
-
2015/12/21 00:28:56
U mnie zawsze sernik królewski na kakaowym cieście - uwielbiam! :) Jak tylko upiekę wrzucę przepis na bloga :D
-
2015/12/22 17:01:21
Pretty cool!
-
2015/12/22 17:01:50
Grinders Only!
-
2015/12/22 17:02:32
Na kakaowym cieście z kakaową kruszonką <heart> choć innym sernikom też nigdy nie odmawiam ;)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...