Blog > Komentarze do wpisu

Razowe placki bananowe – dietetyczne, bez tłuszczu, wegańskie




razowe placki bananowe

 

 

 

 

 

8 listopada to podobno Dzień Zdrowego Śniadania.

Z tej okazji mam dla was super zdrowy przepis na genialne razowe placuszki bananowe, bez tłuszczu, wegańskie i dietetyczne.

Są naprawdę pyszne !

Mimo moich obaw (bo mąka razowa) moje dzieci jadły je z wielkim apetytem. Pierwszak zabrał sporą liczbę do szkoły na drugie śniadanie (z opowieści wiem, że poczęstowała dwoma swoją koleżankę z ławki i więcej nie chciała już oddać chęci tamtej :) więc naprawdę smakują.

Jedyny warunek by placki się udały zgodnie z przepisem to dobra patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Przepis pochodzi z książki „Plan Campbella” autora „Nowoczesnych zasad odzywania”, którą ostatnio bardzo męczę bo ma świetne, zdrowe przepisy.

 

 

 

Składniki:

2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka cynamonu

1 banan

1 szkl wody

1 szkl mleka roślinnego

2 łyżki siemienia lnianego zmielonego zaparzone 6 łyżkami wrzątku

3-4 łyżki syropu klonowego

 

 

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól.

W drugim naczyniu rozgniatamy banana i mieszamy go z lnem, wodą, mlekiem, syropem klonowym.

Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy wszystko. Ciasto powinno wyjść gładkie i płynne – jeśli jest zbyt mocno gęste, dodajemy więcej mleka.

Na rozgrzana patelnię beztłuszczową wylewamy łyżka porcje ciasta. Kiedy na powierzchni placuszków pojawia się bąbelki, przekręcamy go na druga stronę.

 

 

 

razowe placki bananowe

poniedziałek, 09 listopada 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/11/10 10:31:05
chetnie bym zrobila ale nie mam syropu klonowego. Czym go zastapic?
-
2015/11/10 14:31:50
ccapucino - miodem, syropem z agawy, cukrem
-
2015/11/10 14:33:26
miodem jak najbardziej :) dziekuje za pomysl :)
-
2015/11/10 14:48:38
ccapucino - smacznego !
-
2015/11/11 09:43:00
Zapisuję przepis:)
-
Gość: Ada, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2017/10/12 15:12:59
Czy zamiast mąki pszennej mogę dać mąkę żytnią razową? Czy nie będzie wtedy potrzebna żadna modyfikacja składników?
-
2017/10/12 17:31:15
Gość: Ada mąka żytnia pełnoziarnista jest bardziej kwasna w smaku i potem sprawia, że danie jest bardziej mokre, nie wiem czy sprawdzi się w tych plackach - czy wyjdą smaczne po prostu.
-
Gość: Meg, *.range81-152.btcentralplus.com
2018/03/20 20:44:46
Hej,
a jaka to wlasciwie patelnia do smazenia bez tluszczu, jak taka znalezc? Kupilam kiedys ceramiczna i z tluszczem czy bez starsznie przypala.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...