Blog > Komentarze do wpisu

Domowy ekstrakt waniliowy – przepis




Domowy ekstrakt waniliowy – przepis

 

 

 

 

Domowy ekstrakt waniliowy – robicie sami?

Jeśli nie to bardzo polecam, bo jest prosty w przygotowaniu a tak często po niego sięgamy aromatyzując ciasta, desery, nawet śniadania, bo taka choćby owsianka czy kaszka manna waniliowa brzmi już pysznie prawda?

Lubię w swojej kuchni własne kompozycje przyprawowe, ekstrakty, syropy, cukry pachnące, posypki do ciast i robię je od bardzo dawna – o dziwo widzę, że na blogu nie pokazywałam zbyt wielu z z nich i powoli będę nadrabiać :)

Domowy ekstrakt waniliowy to również pomysł na pyszny własnoręcznie robiony prezent dla bliskiej osoby.

 

Zajrzycie też do przepisów na inne dodatki:

Cukier z prawdziwą wanilią

Przyprawa do pierników

Syrop z fiołków

Syrop miętowy

Cukier fiołkowy

Cukier aromatyzowany melisą

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok 3-4 laski wanilii

1 szkl wódki

 

 

Wykonanie:

Laski wanilii rozkrój ostrym nożem wzdłuż – włóż do naczynia (najlepiej buteleczki wysokiej i cienkiej), zalej wódką – laski powinny być całkowicie przykryte płynem.

Pojemnik zakręć szczelnie i zostaw na miesiąc by dojrzewał i nabierał aromatu – jego kolor będzie stawał się coraz ciemniejszy a smak i zapach bardziej waniliowy.

Do użytku nadaje się już po 2 tyg choć warto odczekać te 4.

Ekstrakt można potem zlać do innego pojemnika a laski ponownie zalać wódką (przy dolewce można dodać np. jedna świeżą sztukę dla intensywności).

 

 

 

 

Domowy ekstrakt waniliowy – przepis

 

 

 

Domowy ekstrakt waniliowy – przepis

niedziela, 29 listopada 2015, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Pat, *.toya.net.pl
2015/11/29 12:24:52
a do owsianki ile potem takiego ekstraktu dodajesz?
-
2015/11/29 13:18:17
Gość: Pat - np. łyżeczkę
-
2015/11/29 14:38:18
Ekstrakt, podobnie jak i cukier robię sama od kilku lat ... a im dłużej stoi tym jest cudowniejszy:)
-
2015/11/29 19:26:32
O tak, robię sama! Muszę dolać wódki i dodać wanilię do mojego, bo juz mi się kończy, a na święta mieć muszę obowiązkowo. Taki ekstrakt to podstawa, praktycznie nie używam cukru wanilinowego, bo i cukier waniliowy robię sama :)
Pozdrawiam :)
-
2015/11/29 20:29:44
Najgorsze jest to czekanie na niego ;)
-
2015/12/02 22:34:32
jolantaszyndlarewicz - zgadzam się !
-
2015/12/02 22:35:01
majanaboxing - ja również i ekstrakt i cukier robię od ładnych paru lat sama
-
2015/12/02 22:35:29
Gość: alia Myszka Kowalczyk - najgorsze jest czekanie na pierwszy - potem to już stala produkcja :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...