Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kremem i galaretką - Zielone Jabłuszko




Zielone  Jabłuszko

 

 

 

Czemu nazywa się Zielone Jabłuszko?
Otóż nazwę dla tego ciasta wymyśliła moja córeczka, w głównej mierze dlatego, że galaretki w których jest starte jabłko są zielone, ale wedle jej tłumaczenia również dlatego, że ciasto jest przekrojem jabłka – ciemny spód to pestki i ogryzek, potem jasny miąższ i zielona skórka :)

W każdym razie ciasto fajnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje.

Ciemny spód nie jest klasycznym biszkoptem kakaowym, choć jeśli chcecie i taki możecie upiec – ja wykorzystałam tu swój przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z burakiem, bez jajek (ich rolę pełni zaparzone, zmielone siemię lniane). Na ciasto idzie warstwa serka białego dosłodzonego domowym syropem wiśniowym a potem już galaretka jabłkowa.

 

 

 

Składniki:

 

ciasto czekoladowe:

250g mąki

1 szkl cukru

3 duże łyżki kakao ciemnego

1 burak

1 łyżeczka sody

3/4 szkl mleka

3/4 szkl oleju roślinnego

łyżka siemienia lnianego zmielonego i zalanego 6 łyżkami wrzątku

łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

krem:

500g serka białego mielonego np. takiego sernikowego z wiaderka

ok 100ml syropu wiśniowego

10g żelatyny

 

galaretka:

4 duże jabłka (ok 800g)

2 galaretki zielone

 

 

Wykonanie:

Ciasto:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, dodajemy tez startego na tarce buraka.

Do drugiej miski wlewamy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, siemię lniane, ekstrakt.

Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie.

Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 24cm. Pieczemy 30 min w 200 st.

Studzimy.

Krem:

Serek słodzimy do smaku syropem wiśniowym – u mnie było to ok 100ml syropu.

Żelatynę zalewamy niewielka ilością wrzątku, odstawiamy by spęczniała a następnie rozpuszczamy (najlepiej przez kilka chwil w mikrofalówce) – wlewamy do serka i mieszamy. Tężejącą masę wykładamy na czekoladowe ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretka:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce – zostawiamy na sicie, by sok który puszczają swobodnie spłynął.

Obie galaretki wsypujemy do miski, rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i wrzucamy do nich jabłka (bez soku), mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Tężejąca galaretkę wykładamy na jasny krem.

Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny do całkowitego ścięcia się (a najlepiej na cała noc).

 

 

 

Zielone  Jabłuszko

 

 

 

 

Zielone  Jabłuszko

 

 

 

 

Zielone  Jabłuszko

 

 

 

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji InfusionsT oraz Orchard Fruits ze sklepu Maxwell and Willliams Polska

axwell and Willliams Polska

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

wtorek, 10 listopada 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/11/10 09:43:53
Swietnie wyglada a jeszcze fajniej sie nazywa :) Czestuje sie kawalkiem :)
-
Gość: Angelika, *.bg.ajd.czest.pl
2015/11/10 12:40:03
Kreatywna nazwa ;)
A czym można zastąpić zmielone siemię lniane?
-
2015/11/10 14:31:02
majazteca - a proszę bardzo :)
-
2015/11/10 14:31:23
Angelika - jajkiem :)
-
2015/11/11 09:45:05
Bardzo apetyczne ciasto i piękne na dodatek:)
-
Gość: rafulka, *.centertel.pl
2015/11/13 10:48:17
Albo nie doczytałam albo nie ma informacji jaki to ma być burak :) czy surowy, pieczony czy gotowany?
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...