Blog > Komentarze do wpisu

Pyzy ziemniaczane - przepis




Pyzy ziemniaczane - przepis

 

 

 

 

 

Pyzy ziemniaczane to jest coś co moi domownicy uwielbiają i nie ważne czy są ona z mięsem, z serem i cebulą, z serem na słodko czy bez nadzienia – każda ilość znika w tempie ekspresowym.

Ja już mniej jestem ich fanką, bo są trochę pracochłonne i czasochłonne, dlatego kiedy już się za nie zabieram staram się zrobić większą ilość by wystarczyły na 2-3 dni.

Moja mama ma swoje specjalne patenty na to jak takie pyzy będą wyglądać ze względu na swoje nadzienie (zwykle z mięsem są podłużne, z serem okrągłe a puste jeszcze mniejsze), ja osobiście już nie przywiązuję do tego takiej wagi i chyba większość moich pyzków jest podłużna.

Dzisiaj przepis na podstawową wersję, bez nadzienia, taką która idealnie będzie się komponować czy to ze skwarkami, czy to z masłem i bułką tartą czy ze śmietanką i cynamonem.

Czym wy najbardziej lubicie okraszać swoje kluski?

 

 

 

Składniki:

3 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

 

 

Wykonanie:

Kilogram ziemniaków obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, daję im lekko ostygnąć. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę.

Pozostałe dwa kilogramy ziemniaków obieram, myję i ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach lub w robocie z taką właśnie tarczą ścierającą. Surowe, starte ziemniaki należy dobrze odcisnąć (sok ziemniaczany zbieramy do naczynia) – w tym celu dobrze sprawdzi się ściereczka kuchenna lub pielucha tetrowa, którą można sobie kupić w takim celu w każdym większym markecie na dziale dziecięcym.

Odciśnięte surowe ziemniaki dodaję do ugotowanych. Z naczynia (do którego zbierałam sok ziemniaczany), teraz go odlewam, na dnie powinna pozostać biała warstwa skrobi, którą dodaje do miski z masą ziemniaczaną, dodaję też 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej – całość dobrze wyrabiam, najczęściej ręką.

Z masy formuję pyzy, gotuję wrzucając je na osolony wrzątek - tylko po kilka sztuk (zbyt duża ilość spowoduje, że woda na zbyt długo straci temperaturę wrzenia i pyzy mogą zacząć się rozwalać podczas gotowania).

 

 

 

Pyzy ziemniaczane - przepis

 

niedziela, 18 października 2015, dorotasmakuje

Polecane wpisy

  • Naleśniki z pieczarkami, serem i boczkiem

     Mamy już rodzinną tradycję w weekend robić naleśniki. Zwykle to mój mąż jest mistrzem ceremonii a towarzyszą mu nierozłącznie dzieci. Naleśniki robi

  • Grillowane naleśniki

     Jeśli szukacie inspiracji na dania na grilla , mam dla was dzisiaj jedną. Naleśniki to danie z ogromnym potencjałem! Zawinięte w placek naleśnika p

  • Krokiety z serem

    Lubicie naleśniki? A naleśniki faszerowane i obsmażane czyli krokiety? Zapraszam po przepis na pyszne Krokiety z serem na słodko, tradycyjne, pyszne danie kuchn

Komentarze
2015/10/19 09:29:14
Pyszności moje! Uwielbiam! Moja mama robi najlepsze :) Zwłaszcza z farszem z mięsa w środku :)
-
Gość: klaudynas, *.sileman.net.pl
2015/10/20 07:55:44
a jak przechowujesz je na następny dzień? obgotowujesz? czy surowe wkładasz do lodówki?
-
2015/10/20 11:52:24
U nas pyzy mniej idą, ale kluski śląskie zejdą w każdej ilości ....
-
2015/10/20 15:38:40
ccapucino :)))
-
2015/10/20 15:39:07
jolantaszyndlarewicz - u nas na wszystkie kluski jest szał i schodzą w każdej ilości :)
-
2015/10/20 15:40:25
Gość: klaudynas, - gotuję wszystkie, studzę na talerzu tak by nie dotykały się a potem pakuję w plastikowe/szklane pudełka jeden przy drugim, zamykam przykrywką i do lodówki. Można odgrzać w wodzie albo pokroić w plastry i odsmażyć na oleju/maśle/smalcu na patelni
-
Gość: Toni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/03/08 01:11:45
Ja lubię jeść jak ktoś to zrobi.













































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...