Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Zebra - przepis




SERNIK zebra

 

 

 

Klasyczny sernik - wilgotny, słodki, pyszny, z samego sera, bez spodu - w efektowny, prosty do wykonania wzór zebry.

 

 

 

 

Składniki:

1kg sera białego mielonego z wiaderka

5 jaj

1 szkl cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki pszennej

 

biały lukier – przepis

 

 

Wykonanie:

Jajka wybijamy do misy, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na puszysty kogel-mogel.

Dodajemy ser, pozostałe składniki i miksujemy na bardzo wolnych obrotach (to ważne by nie napowietrzyć ciasta bo potem opadnie) do momentu aż masa będzie jednolita.

Masę serową dzielimy na  części, jedną mieszamy z kakao a drugą z mąką pszenną.

Masy delikatnie wylewamy w niewielkich porcjach, naprzemiennie na środek tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy ok 60 min w 180st.

Nożem odcinamy brzeg sernika od tortownicy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wierzch zimnego sernika możemy polukrować.

 

 

 

SERNIK zebra

 

 

 

SERNIK zebra

 

 

 

 

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji Basic Round oraz Boat Club  ze sklepu Maxwell and Willliams Polska

axwell and Willliams Polska

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

 

 

środa, 29 lipca 2015, dorotasmakuje

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/29 06:30:10
bardzo ciekawy sernik,trzeba go wypróbować,wygląda apetycznie.
-
2015/07/29 08:05:13
Piękne paseczki powstały!
-
Gość: lawendowaM, 87.204.188.*
2015/07/29 11:57:02
A jeśli nie ser z wiaderka?
-
2015/07/31 00:23:53
Ja robiłam i bardzo dobry! Polecam i zapraszam do siebie na bloga!
-
2015/08/02 08:21:04
Cudowny:)
-
2015/08/02 09:46:21
dziękuję !
-
2016/01/05 02:05:06
Sernik wyszedł przepyszny. Zawsze daje mniej cukru niż w przepisie i tym razem też tak zrobiłam. Super prosty przepis na smakowity i efektowny sernik. Jest taki odrobinę budyniowy, mniam:)
Swój zrobiłam w długiej keksówce ( łatwiej przechowywać w niedużej lodówce)
-
Gość: Zuzia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/03/23 09:03:38
Witam :) czy mogę zastąpić cukier czymś innym, np miodem? A ekstrakt waniliowy np budyniem waniliowym? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
-
2016/03/23 11:47:51
Gość: Zuzia - cukier można zastapic ksylitolem a ekstrakt waniliowy dowolnym innym aromatem który lubisz np. migdałowym albo rumowym, smietankowym
-
Gość: Angela, *.play-internet.pl
2017/01/26 23:29:13
Juz prawie 24 h a ja właśnie prawie koncze pieczenie nawet urósł hehe zobaczymy jak będzie smakowal ... Ale ni sie o tej godz za chciało:-) pozdrawiam













































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...