Blog > Komentarze do wpisu

Crostata z morelami – crostata di albicocche




crostata

 

 

 

 

 

Crostata to włoski wypiek którym nazywa się tartę lub w wersji rustykalnej płaskie ciasto wylane bez formy na blachę i upieczone  - crostata soffice – miękka.

Dzisiaj zapraszam właśnie na takie włoskie, rustykalne, miękkie ciasto z owocami sezonowymi, które pokazała mi Isabella i którego kawałek  Włosi lubią zjadać na śniadanie ( po włosku colazione) do cappuccino.

 

 

 

Składniki:

2 jajka

200g mąki

150g cukru

3 łyżki mleka

100g masła rozpuszczonego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

świeże morele – ok 10 szt

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki rózgi.

Morele pozbawić pestek i pokroić w kostkę.

Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do formy na tartę) wyłożyć ¾ ciasta, wyłożyćmorele i polać je resztką ciasta.

Piec w 180st przez 35-40 min.

Zostawić do ostudzenia.

 

 

crostata

piątek, 24 lipca 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/07/24 14:44:53
Bardzo podoba mi się to ciasto- pierwszy raz trafiłam na taki przepis :) Zapisuję do mojej listy :D
-
2015/07/24 14:56:06
smacznego :)
pozdrawiam prosto z Włoch
-
2015/07/24 15:25:47
Nabrałam ochoty na kawałek właśnie takiego ciasta i cappuccino :) Pozdrawiam!
-
Gość: Lenia, *.dynamic.chello.pl
2015/07/24 18:18:27
Wylać ciasto? A to jest typowe kruche? Masło trzeba rozpuścić? Bo nie bardzo mi wychodzi z tych składników płynne ciasto.
-
2015/08/02 07:59:46
Jeśli smakuje tak jak wygląda to porywam całą paterę:)
-
2015/08/02 09:52:07
smacznego !














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...