Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka truskawkowa - przepis




Nalewka truskawkowa - przepis

 

 

 

 

 

Sezon na truskawki w pełni, czas zatem by wziąć się za truskawkowe przetwory.

Jako pierwszą do spiżarni proponuję Wam znakomitą nalewkę z truskawkowych owoców z dodatkiem nuty cytryny i pomarańczy.

Pamiętajcie by do jej sporządzenia (a także wszystkich innych przetworów) używać owoców dojrzałych, nieuszkodzonych i co najważniejsze bez śladów pleśni – to gwarancja sukcesu! (zajrzyjcie też do kalendarza Co i kiedy przetwarzać).

Nalewka dojrzewa przez miesiąc, więc trzeba uzbroić się w odrobinę cierpliwości :)

Z tego przepisu wychodzi ok 1 litr nalewki.

Przepis pochodzi z książki Pattie Vargas „Nalewki i likiery – domowy wyrób”.

 

 

 

 

Składniki:

3 szkl świeżych truskawek umytych i odszypułkowanych

1 i 1/2 szkl cukru

2 szkl wódki

1 szkl wody

1/2 łyżeczki skórki z cytryny

1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

 

 

Wykonanie:

Zasyp truskawki cukrem i rozgnieć je w misce. Odstaw na godzinę.

Przełóż do czystego dwulitrowego naczynia i dodaj wódkę, wodę, skórki cytrusowe i sok z cytryny.

Zamknij naczynie i odstaw je w chłodne, ciemne miejsce na dwa dni, często wstrząsając.

Przelej zawartość do czystego naczynia przez sito o gęstych oczkach (pozostałe owoce już nie będą potrzebne – można wykorzystać je do deserów np. lodów), zamknij naczynie i odstaw na tydzień.

Przefiltruj nalewkę.

Pozwól nalewce dojrzewać przynajmniej przez miesiąc.

 

 

 

Nalewka truskawkowa - przepis

 

wtorek, 23 czerwca 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/06/23 17:16:42
Nastawiłam w tym roku po raz pierwszy nalewkę truskawkową. Już pięknie pachnie i ma cudowny kolor, ale potrzebuje jeszcze kilku tygodni:)
-
2015/06/23 17:36:09
niestety muszę Ci powiedzieć, ze bardzo ciężko czekać ;)
-
Gość: Jagoda P., *.dynamic.chello.pl
2015/06/29 13:54:36
Witam :-) ile wagowo wychodzi tych truskawek?
-
Gość: Becia, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2018/05/28 09:49:26
Witam, co to znaczy prze filtrować nalewek? Po przygotowaniu w czym należy ją przechowywać? Podobno nie ma głupich pytań, a jestem kompletnym laikiem:-):-) pozdrawiam
-
2018/05/29 08:59:57
Witam. Przefiltrować, to znaczy przelać nalewkę np. przez gazę lub przez bardzo gęste sito, by oddzielić płyn od cząstek owoców. Po przygotowaniu można przelać do zakręcanej butelki szklanej lub nadal przechowywać w sło8iku szklanym. Powodzenia!
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...