Blog > Komentarze do wpisu

Crunchy domowe – przepis




Crunchy domowe – przepis

 

 

 

 

Bardzo lubimy pieczone musli, takie w kawałkach, które można podjadać samodzielnie prawie jak ciasteczka, ale też oczywiście zjadać na śniadanie z mlekiem czy jogurtem.

Dzisiejsza wersja to musli, dedykowane młodszym dzieciom, gdyż twardsze składniki jak nasiona słonecznika czy pestki dyni zostały częściowo rozdrobnione a nawet zmielone.

Słodzone miodem, dojrzałym bananem i suszoną żurawiną.

 

 

 

 

Składniki:

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami wrzątku

1,5 szkl płatków owsianych górskich

1,5 szkl płatków owsianych błyskawicznych

4 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki wiórków kokosowych

2 dojrzałe banany

garść żurawiny (posiekanej)

2 łyżki masła roztopione

5 łyżek płynnego miodu

3 łyżki suszonych bananów w plasterkach

 

 

Wykonanie:

Słonecznik i dynię mielimy w młynku do kawy lub robocie kuchennym pulsacyjnie – tak by część ziaren zmieliła się całkowicie a część została posiekana.

Do dużej miski wsypujemy płatki, ziarna, kokos, żurawinę, banany.

Wlewamy zaparzone siemię lniane, masło, miód, dodajemy rozgniecione na papkę banany.

Mieszamy wszystko rękami dokładnie a potem zgniatamy lekko w nieduże kawałki.

Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – rozkładamy jedną warstwą niedbale, tak by wyraźnie widać było te posklejane kawałki.

Pieczemy w 180st aż płatki zrumienią się, co 10 min mieszając metalową łopatką ( pieczenie zajmie ok 30-40min).

Studzimy i przesypujemy do szklanego słoika, zakręcamy.

 

 

Crunchy domowe – przepis

poniedziałek, 04 maja 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/05/04 12:32:53
genialne! wyglądają szałowo!
-
2015/05/04 13:37:13
i naprawdę pyszne było, choć już prawie nic z niego nie zostało... (a pieczone w piątek)
-
2015/05/04 14:32:39
Uwielbiam domowa granolę, czy to bardziej sypką, czy w takich właśnie kawałkach:)
-
2015/05/05 08:03:51
Pyszota! I ja lubie podjadac takie duz kawalki :)
-
2015/05/05 19:25:37
witam w klubie :)
-
Gość: Marzena, *.szczecin.mm.pl
2015/05/08 20:37:45
Zrobione! Ależ pięknie pachniało mi w kuchni podczas pieczenia! Smakuje wybornie, nie można się oderwać, długo u nas nie poleży :) i od teraz już nigdy, przenigdy nie kupię sklepowego crunchy :) dziękuję za przepis!
-
Gość: , *.centertel.pl
2015/10/21 20:04:08
Pychota! Mąż z 3-letnią córcią zjedli wszystko na sucho i żądają jeszcze.
-
2015/10/21 20:43:57
Powinnam dopisywać czym grozi jej pieczenie :)
-
Gość: paulina, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/11/03 13:52:12
Piec z termoobiegiem czy bez?
-
2015/11/03 14:36:02
bez
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/09/26 14:05:24
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Crunchy domowe przepis został dodany do zeszytu:

do zrobienia przez justyna234
-
Gość: Magda, *.icpnet.pl
2018/02/04 18:28:18
A mi nie chce się skleić w większe kawałki:-( macie jakiś pomysł dlaczego? Wszystko sypkie się wydaje...
-
Gość: , *.dynamic.telkab.pl
2018/03/28 10:06:15
Co zamiast banana?
-
Gość: tynka, *.cus.pl
2018/03/31 11:24:26
Ja dawałam starte jabłko :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...