Blog > Komentarze do wpisu

Kopiec kreta – przepis na ciasto w wersji light




Kopiec kreta

 

 

 

 

 

Jeśli lubicie czekoladowe ciasta typu murzynek – koniecznie spróbujcie tego zabawnego ciasta. Kopiec kreta jest mega pyszny !

Do tego efektownie się prezentuje i jest całkiem prosty w przygotowaniu.

I pomimo tego, że to ciasto z kremem, to przedstawiam Wam je w wersji dietetycznej w którym z zupełnym powodzeniem zastąpiłam śmietanę kremówkę mielonym twarożkiem z wiaderka ( a więc jeśli chodzi o ilość procentową tłuszczu, odchudziłam ciasto trzykrotnie).

Bardzo smakuje dzieciom i sprawdza się roli tortu na rodzinnych imprezach ze względu na swoje pokaźne rozmiary i wysokość.

Polecam !

 

 

 

Składniki:

ciasto:

3 jajka

2 szkl mąki

1 szkl cukru

3/4 szkl oleju

1/4 szkl wody

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku dopieczenia

 

krem:

600g twarogu mielonego z wiaderka

łyżeczka aromatu migdałowego

2 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

 

dodatkowo:

3 banany

 

 

Wykonanie:

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.

Do puszystego kogla mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao dodajemy olej i wodę. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 24cm

Pieczemy ok 60 min w 180st (do suchego patyczka). Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 50ml wrzątku.

Twarożek miksujemy z cukrem, aromatem i żelatyną.

Z ciasta czekoladowego ścinamy sam wierzch nożem, zostawiając spód i boki (wierzch kruszymy do miski).

Z pozostałego blatu rękami wybieramy środek, (okruchy przekładając do miski) w taki sposób by dno i ranty boków zostały nienaruszone.

W wydrążonym blacie układamy obrane banany – pomiędzy nie i na nich układamy cały krem.

Na wierzch kopuły z kremem wrzucamy wszystkie czekoladowe okruchy, lekko je dociskając do kremu zwilżonymi dłońmi (co dodatkowo zabezpieczy kopiec przed osypywaniem się).

Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż krem stężeje.

 

 

 

 

Kopiec kreta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopiec kreta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 19 kwietnia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/04/19 21:02:50
Świetny, prosty przepis. Z pewnością wypróbuję.
-
2015/04/19 23:07:17
smacznego !
-
2015/04/20 14:20:25
Bardzo lubimy kopiec kreta, ten pomysł z twarożkiem rewelacyjny:)
-
2015/05/05 19:32:33
Pani Doroto,

bardzo dobry przepis. Wypróbowałem z żoną w weekend majowy. Polecam jednak, używać zwykłego białego sera i go zmielić zamiast tego z wiaderka. Wierzę, że jest to kwestia upodobań i czasu, ale z pewnością warto zastąpić gotowy ser tym pełnotłustym :)
Dziękuję za fajną inspirację i życzę dalszych sukcesów :)
-
Gość: Angelika, 91.231.100.*
2016/03/18 14:32:13
Pani Dorotko, a te banany w całości układamy na cieście?
-
2016/03/18 15:16:16
Gość: Angelika - tak, w całości (po obraniu :) potem ładnie będą się kroic :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...