Blog > Komentarze do wpisu

Jak usmażyć rybę?




Jak usmażyć rybę?

 

 

 

 

 

Ryby są zdrowe i warto je włączać do swojej diety, to każdy wie.

Nie każdy je je, nie każdy je lubi, choć moim zdaniem wszystko można polubić i nauczyć się jeść, jeśli tylko odkryjemy danie w którym dana, znienawidzona rzecz nam smakuje.

Ryby nie są tak trudne do przygotowania jak by się mogło wydawać a ryba na parze (przepis tutaj) i ryba smażona to chyba najprostsze sposoby jej obróbki.

Aby usmażyć smaczną rybę, w jednym kawałku, apetycznie zrumienioną, wystarczy wiedzieć kilka rzeczy, które opiszę w wykonaniu dania – przeczytajcie !

 

Jeśli macie swoje sposoby i chcecie się nimi podzielić - zapraszam bardzo do zostawienia ich w komentarzu !

 

 

Zajrzyjcie też do artykułu Jak Kupić świeżą rybę? - poradnik

 

 

 

 

Składniki:

filety ryb świeżych lub mrożonych (wcześniej odmrożonych)

sól

pieprz

mieszanka ulubionych ziół

mąka – opcjonalnie

olej

 

 

 

Wykonanie:

  1. Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    By ryba się udała musi być sucha!

  2. Filety oprószamy solą, pieprzem i przyprawami z obu stron, możemy też rybę oprószyć mąką.

  3. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą.

  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej wybrać olej rzepakowy, olej kokosowy, masło z dodatkiem oleju.

  5. Ryby układamy na dobrze rozgrzanym (!) tłuszczu najpierw skórą do dołu.

  6. Nie wrzucamy na patelnię zbyt dużo kawałków ryby bo drastycznie obniżamy temperaturę i ryby zamiast się smażyć, puszczą sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni.

  7. Jeśli chcemy by ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia!

 

 

 

Jak usmażyć rybę?

wtorek, 21 kwietnia 2015, dorotasmakuje

Polecane wpisy

  • Kalafior - czy warto go jeść?

     - Kalafior należy do grupy białych warzyw - przeczytaj artykuł 5 kolorów warzyw i owoców ; - Kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych (Cruciferous)

  • Domowe sposoby na przeziębienie

    Właśnie wracam do żywych po zaziębieniu... Gorączki na szczęście brak, za to zatkany przez tydzień nos wyjątkowo utrudniał mi życie. I tym razem udało mi się po

  • Jak łatwo zetrzeć ser na tarce

     Sery żółte czy tez sery typu mozzarella są składnikiem wielu pysznych: tart, zapiekanek, lasagne, makaronów, sałatek, pizzy. Cenimy je za bogaty smak,

Komentarze
2015/04/22 22:55:05
dobre porady !
-
2015/04/23 10:40:21
Ja z tych, którzy za rybą średnio przepadają .... jednak ciągle się jej uczą i się nie poddają:)
-
2015/04/23 10:55:32
a ja z tyh co ryby uwielbiają i muszą jesc ze wzg na stan zdrowia
-
2017/02/08 13:52:34
Z tym osuszaniem to prawda. Wyszło wyśmienicie.









































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...