Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z dżemem




Drożdżówki z dżemem

 

 

 

Domowe drożdżówki z ulubionym dżemem ( u mnie akurat również domowym) to naprawdę fajny sposób na szybkie śniadanie, lunch, zdrowy deser albo smakołyk do koszyka piknikowego.

Jest trochę zachodu z wyrabianiem ciasta bo trzeba mu z 10 minutek poświęcić, ale jeśli macie mikser z hakiem, który da sobie radę z ciastem z pół kilograma mąki to już nic nie stoi na przeszkodzie.

Upieczone bułeczki można dodatkowo polać białym lukrem i wtedy prawdziwie gęba w niebie – ja już zrezygnowałam z dodatkowej porcji słodyczy, bo u nas buły znikają w ilościach hurtowych w paszczach maluchów, więc szkoda mi ich uczyć bardzo słodkiego, skoro takie im smakuje, niemniej jednak wspominam o opcji rozpustnej ;)

 

 

 

Składniki:

500g mąki

3 dag drożdży

150 ml mleka

1/2 szkl cukru

szczypta soli

1 jajko

50g masła miękkiego

spora szczypta kurkumy

łyżeczka ekstraktu waniliowego

garść rodzynek

garść suszonej goji

pół szkl ulubionego dżemu – u mnie z porzeczki

żółtko

 

 

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, kurkumę, mieszamy.

Do mąki dodajemy masło, jajka, ekstrakt waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je by uszło z ciasta powietrze. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem do 3/4 wysokości ciasta i zwijamy ciasną roladę, którą kroimy w nieduże kawałki (prostokąty) a te przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy ok 20-30 min w 180st.

Po wystudzeniu można polukrować białym lukrem (przepis).

Wyszło mi 16 małych bułeczek.

 

 

 

Drożdżówki z dżemem

 

 

 

 

 

 

Drożdżówki z dżemem

 

 

 

 

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji Royal Old England oraz InfusionsT ze sklepu Maxwell and Willliams Polska

axwell and Willliams Polska

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

poniedziałek, 20 kwietnia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/04/20 00:10:16
Pyszne drożdżówki :)
Pozdrawiam serdecznie
-
2015/04/20 08:09:51
Cos czuje, ze i u mnie takie buleczki zniknelyby w zastraszajacym tempie :) Pysznie wygladaja.
-
2015/04/20 08:13:49
dziękuję :)
-
2015/04/20 12:46:27
Aż by się chciało wyciągnąć słoń po jedna taką ;) Ja w sobotę narobiłam całą blachę takich drożdżówek ale z masą makową, która jeszcze od świąt w lodówce stała i właśnie takową jedną drożdżóweczkę zajadam :) U mnie są obowiązkowo z białym lukrem, chociaż aż strach pomyśleć ile dodaje im to kalorii ;)
-
2015/04/20 13:44:59
przepiękne zdjęcia zrobiłaś :)
-
2015/04/20 14:22:53
U nas wersja z lukrem by nie przeszła .... zarówno ja jak i dzieciaki go nie lubimy:) ... ale juz drożdżówki tak, pod każda postacią:)
-
2015/04/20 14:46:45
bardzo dziękuj za miłe słowa :)
-
2015/04/20 14:53:58
Znakomite! :)
-
2015/04/20 16:41:42
dziękuję :)
-
2015/04/20 20:30:12
Nie przepadam niestety za drożdzówkami, ale przepiękne zdjęcie! :)
-
Gość: emenem, *.rzeszow.mm.pl
2015/04/20 22:20:26
witam, ale piękne zdjęcia, można spytać skąd te sliczne filiżanki?
-
2015/04/20 23:06:39
Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji Royal Old England oraz InfusionsT ze sklepu Maxwell and Willliams Polska :)
-
2015/04/21 21:44:49
Uwielbiam :)
-
2015/04/21 21:56:22
my też :)
-
2015/04/22 22:55:28
ale piękne !
-
2015/04/23 09:51:05
dziękuję :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...