Blog > Komentarze do wpisu

Cukier fiołkowy




Cukier fiołkowy

 

 

 

 

Kwitną jeszcze u was fiołki?

Jeśli tak (nawet jeśli już te ostatnie), zerwijcie je i zróbcie fiołkowy cukier. Jego przygotowanie to tylko kilka chwil, uzyskamy jednak świetną cukrową posypkę, naturalnie barwiona i aromatyzowaną, którą można wykorzystać do dekoracji ciast, deserów, ciasteczek i tortów.

 

Wypróbujcie też przepis na syrop z fiołków.

 

 

Składniki:

fiołki

cukier

 

Wykonanie:

Kwiatki fiołków (jeśli macie cierpliwość to same płatki) wrzucamy do moździerza, dosypujemy 2-3 łyżki cukru i ubijamy, ucieramy aż kwiaty zostaną roztarte a cukier zabarwi się na fioletowo.

Fiołkowy cukier wysypujemy cienką warstwą na silikonową matę lub papier do pieczenia i zostawiamy do wyschnięcia np. na noc.

Suchy cukier przesypujemy do szklanego słoika, zakręcamy i ta przechowujemy.

 

 

 

 

Cukier fiołkowy

 

 

 

 

Cukier fiołkowy

 

wtorek, 21 kwietnia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/04/21 07:54:56
Piękny ma kolor! Zobaczę czy za blokiem jeszcze rosną...
-
2015/04/21 08:24:30
U mnie fiolkow niet :) Popatrze sobie chociaz na Twoje zdjecia i sie pozachwycam :)
-
2015/04/21 08:28:03
ja dorwałam ostatnie chyba (choć mam zamiar jeszcze w tym tyg sprawdzić ;) w ogrodzie etsciowej
-
2015/04/21 10:48:42
och, ten kolor... ale musi pachnieć! idę szukać fiołków :D
-
2015/04/21 11:06:37
kolor jest bajeczny, potwierdzam i do tego naturalny :)
-
2015/04/21 12:51:12
Ajajaj, cudowny kolor ! :)
-
2015/04/21 13:35:06
zgadzam się :)
-
2015/04/21 19:15:54
smak pewnie wyjątkowy i prezentuje się przy tym cudownie! :)
-
2015/04/21 20:46:07
smak trochę ziołowy, ale słodki jak to cukier - zapach i wygląd rzeczywiście duzy plus
-
2015/04/22 16:35:15
Zawsze jak zaczynają kwitnąć fiołki, to córa właśnie o ten cukier mnie prosi.
-
2015/04/22 22:30:34
moja też była zachwycona z ucierania go w tym roku :)
-
2015/04/22 22:54:44
bardzo ciekawe, nie spotkałem się z tym
-
2015/04/23 09:50:47
jeśli tylko masz dostep do fiołków - polecam :)
-
2015/04/23 10:41:17
Cukru nie robiłam, ale za to syrop już tak i praktycznie znikł w oka mgnieniu:)
-
2015/04/23 10:54:57
my mamy jeszcze zapas syropu malinowego, wiec w tym roku postawiłam na cukier do dekoracji deserów










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...