Blog > Komentarze do wpisu

Chipsy z batatów – przepis




Chipsy z batatów – przepis

 

 

 

Bataty, zwane tez patatami albo słodkimi ziemniakami coraz łatwiej u nas kupić.

Jeszcze kilka lat temu, prosiłam moją droga koleżankę Ewę o przysługę i przysłanie mi ich z Anglii a teraz kupuję je spokojnie w pobliskim markecie w moim miasteczku.

Bataty mają słodki smak, piękny pomarańczowy kolor i ziemniaczaną teksturę a więc łatwo zrobić z nich np. zupę czy chipsy.

Jest to proste do przygotowania danie i wychodzi bardzo smaczna przekąska, by jednak tak się stało musi być spełnionych kilka warunków – przede wszystkim pieczemy je na blaszce lub papierze do pieczenia – nie na macie silikonowej (niesmaczne wtedy wychodzą), po drugie smarujemy je choć minimalna ilością tłuszczu by były apetyczne i po trzecie oprószamy ulubionymi przyprawami.

 

Jedliście już coś takiego? Próbowaliście sami zrobić w domu?

 

 

 

Składniki:

1-2 bataty

łyżka oleju

sól

ulubione przyprawy, zioła

 

Wykonanie:

Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Plasterki batatów wrzucamy do miski, polewamy olejem, oprószamy solą i przyprawami i dokładnie nacieramy.

Plasterki układamy na blaszce, kratce lub papierze do pieczenia jeden obok drugiego.

Pieczemy w 180st aż się wysuszą, upieką i staną lekko chrupkie.

 

 

 

Chipsy z batatów – przepis

niedziela, 19 kwietnia 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/04/20 08:18:24
Dotychczas byłam nieprzekonana do batatów i ich atrakcyjności, ale zachęciłaś mnie skutecznie i ...nie zacznę od chipsów, ale od zupy.
-
2015/04/20 08:31:54
ja wierzę, że wszystko można polubić, nawet znienawidzone produkty, tylko trzeba odkryć odpowiednie danie z nich :)
smacznego !
-
2015/04/20 14:21:37
Dorotko, ależ one mają piękny kolor .... nie miałam jeszcze okazji próbować batatów, ale coś czuję, że by mi posmakowały:)
-
2015/04/20 14:47:01
Ależ kuszące :)
-
2015/04/20 16:42:02
dziękuję :)
-
2015/04/21 10:01:15
Wyglądają idealnie! I ten kolor! Muszę je zrobić u siebie.
-
2015/04/21 10:20:55
smacznego !
-
2015/04/21 13:37:21
Czy można takie czipsy zrobić również we frytkownicy ?

Rozumem, że jak chce aby były paprykowe to sproszkowaną papryką posypać również przed pieczeniem ?
-
2015/04/21 13:56:54
Magdalena - tak i tak :)
-
2015/04/22 22:55:55
co za kolor !








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...