Blog > Komentarze do wpisu

Płatki ryżowe na mleku




Płatki ryżowe na mleku

 

 

 

 

Pyszne i proste do przygotowania danie na śniadanie pierwsze lub drugie a nawet na kolację.

Bezglutenowe.

Można przygotować je na mleku krowim lub na roślinnym (jeśli używacie mleka roślinnego słodzonego nie musicie już dosładzać ryżanki).

Moja dzisiejsza wersja jest wzbogacona nasionami chia i malinami, które mroziłam w sezonie.

 

 

Składniki:

2-2,5 szkl mleka krowiego lub roślinnego

1 szkl płatków ryżowych

ksylitol, cukier trzcinowy, miód lub syrop daktylowy do smaku

1 łyżka ziaren chia

 

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy dosładzając do smaku.

Wsypujemy płatki ryżowe, chia i gotujemy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Wyłączamy grzanie i zostawiamy płatki jeszcze na jakieś 5 minut by dobrze napęczniały.

 

 

Płatki ryżowe na mleku

 

czwartek, 26 marca 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/03/26 17:26:50
uwielbiam takie delikatne słodkości!
-
2015/03/26 18:23:25
u nas cała rodzina się w nich lubuje :)
-
2015/03/28 11:02:32
Uwielbiam takie śniadania .... a i Lilka widzę się w nich lubuje ... gorzej z męską połową:)
-
2015/03/29 12:06:49
u ns dzieciaki uwielbiają, mąż raczej na deser niż na sniadanie :)
-
2015/03/29 22:43:00
alez apetycznie się prezentuje
-
Gość: , *.echostar.pl
2016/04/16 22:36:27
czy można te płatki zrobić na wodzie? ponieważ chcę coś podobnego przygotować córce, ale ona ma niecałe 10 m-cy więc nie stosuję jeszcze mleka krowiego czy roślinnego
-
2016/04/16 23:51:22
tak, można na wodzie jak najbardziej










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...