Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z marchewki




Pasztet z marchewki

 

 

 

 

 

Co zrobić z marchewki pozostałej z sokowirówki po sokowaniu?

Pyszny pasztet!

Prosty do przygotowania, efektowny i smaczny a przy tym prawie za darmo.

W dodatku wegetariański i bezglutenowy.

Będzie super przystawką na świątecznym stole, ale również w towarzystwie surówki albo sosu Bombay Curry rewelacyjną kolacją.

 

 

 

Składniki:

2 szkl wiórek marchewkowych z sokowirówki po sokowaniu

4 cebule

3 ząbki czosnku

2 jajka

łyżeczka soli

3 szczypty kurkumy

łyżeczka słodkiej papryki

spora szczypta ostrej papryki

łyżeczka majeranku

łyżeczka oregano

pół łyżeczki ziół prowansalskich

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej

 

Wykonanie:

Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.

Marchew mieszamy z zeszkloną cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, przyprawami i jogurtem. Sprawdzamy smak – musi być wyraźny, zdecydowany, pikantny – dobrze doprawiamy i jeśli nam już odpowiada wbijamy jajka, mąkę i mieszamy wszystko.

Masę lekko miksujemy (szczególnie jeśli grubo pokroiliśmy cebulę) i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub folią do pieczenia blaszki keksówki.

Pieczemy 1,5h w 180st.

Pasztet zostawiamy w formie do wystudzenia.

 

 

Pasztet z marchewki

 

środa, 18 marca 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/03/18 08:31:28
Świetny Dorotko .... i nic się nie marnuje przy okazji:)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2015/03/18 09:03:52
A co jeśli nie mam wiórek z sokowirówki? Można użyć startej marchewki? Pozdrawiam :)
-
2015/03/18 10:22:02
Kasiu - ten przepis jest dedykowany wiórkom, suchym wiórkom marchewki - jeśli chcesz go przygotować bez sokowirówki, zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok przez gazę.
Popracuję teraz nad przepisem i proporcjami składników do zwykłej startej marchewki - jest dużo bardziej wilgotna, więc taki pasztet będzie potrzebował wypełnienia kaszą manną lub bułką tartą np.
-
2015/03/18 12:21:39
Bardzo fajny pomysl, sprobuje zrobic taki pasztet, tylko ze zwyklej marchewki ;)
-
2015/03/18 18:25:38
świetny przepis, akurat na zbliżające się świeta
-
2015/03/18 23:30:37
Przepis czaderski! I do tego oszczędny, nic nie zmarnuje :D
-
2015/03/18 23:31:49
i smak naprawdę daje radę :)
-
Gość: aniaa, *.szczecin.mm.pl
2015/03/19 11:33:37
pasztet wyszedł przepyszny, polecam wszystkim :)
-
2015/03/19 13:19:05
aniaa - bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz ! smacznego
-
2015/03/20 22:54:41
wygląda zjawiskowo
-
2015/03/21 09:42:04
Ten pasztet spróbuję zrobić, ale przy okazji chciałam zapytać, czy próbowałaś dodawać surową cebulę zamiast smażonej? Ja teraz do kotletów mielonych, do pieczeni rzymskiej, itp. daję surową cebulę drobno siekaną i wydaje mi się, że są one smaczniejsze, nie mają tej słodyczy smażonej cebuli. Marchew jest słodka, więc myślę, ze lepiej byłoby do niej cebuli nie smażyć. Co o tym sądzisz?
-
2015/03/21 10:47:19
Ewa nie próbowałam z surową cebulą, ale ta wersja może być warta wypróbowania, tylko dałabym tej cebuli mniej niż w przepisie
-
2015/03/21 11:48:35
takiniesmak - dziękuję :)
-
Gość: kasial, *.dynamic.chello.pl
2015/03/21 17:55:05
Ciekawy smak! Następnym razem wypróbuje z gałką i białym pieprzem.
-
2015/03/21 19:59:30
kasial brzmi pysznie
-
Gość: Kamila, *.torun.hypnet.pl
2015/03/23 12:37:11
Doroto, mam w domu alergików [laktoza], czy w tym przepisie można jogurt zastąpić czymś innym?
-
2015/03/23 13:56:40
Kamilo - można zastąpić np. mlekiem kokosowym, oliwą z oliwek
-
Gość: ewamarta, *.wydawnictwowam.com
2015/03/26 14:33:20
Zaciekawiona pomysłem upiekłam taki pasztet w niedzielę. Podałam go od razu (gorący) do drugiego dania do pieczonego drobiu i surówki zamiast ziemniaków i nam smakował. Niestety na zimno już wypadł trochę gorzej :(. Strasznie szkoda mi go było wyrzucić, więc eksperymentalnie dorzuciłam plaster do potrawki mięsno-warzywnej, który akurat robiłam. REWELACJA :) !!!. Cudnie zagęścił potrawkę, nadał takiego azjatyckiego koloru :). Resztę pasztetu pokroiłam na plastry i zamroziłam. Będzie jak znalazł jako "zagęstnik" do zup itp. Tak czy inaczej będzie wykorzystany :).
Swoją drogą gratuluję pomysłowości Dorotko. Z wielką uwagą i ciekawością podpatruję Twoje przepisy i już wielokrotnie z nich korzystałam. Zawsze w 100% trafione. Pozdrawiam!!
-
2015/03/26 14:43:24
ewamarta - bardzo dziękuję Ci za komentarz!
Spróbuj jeszcze plastry pasztetu podsmaży na oleju kokosowym albo na zimno zjeść je z sosem czosnkowym, koperkowym albo sosem tatarskim :)
-
2017/12/29 20:44:45
To ja zaproponuję jeszcze suszone pomidory. Powinny dodać smaku. Zresztą... jutro sprawdzę. Szukałam przepisu na "odpad" z soku.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...