Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z jajek




Pasztet z jajek

 

 

 

 

To po pasztecie z marchewki moja druga propozycja na tego typu zimną przystawkę na świąteczny stół.

Na Wielkanoc propozycja idealna, z jajkami w roli głównej, odświętna, efektowna a przy tym prosta do przygotowania i tania.

Moja siostra rozsmakowała się w tym pasztecie z dodatkiem chrzanu z ćwikłą, mi wyjątkowo smakował z sosem tatarskim.

Jak każdy pasztet i w tym przypadku należy pamiętać by masę przed pieczeniem dobrze, dość mocno doprawić – w przepisie podaję Wam mój sposób i przyprawy których ja użyłam, ale możecie z powodzeniem doprawić go wedle własnego smaku.

 

 

 

Składniki:

10 jaj ugotowanych na twardo

2 surowe jaja

1 szkl posiekanego szczypiorku

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanych drobno suszonych pomidorów z oleju

3 łyżki kaszy manny

3 łyżki kefiru

łyżeczka soli

3 szczypty kurkumy

łyżeczka oregano

łyżeczka estragonu

po dwie łyżki posiekanych kopru i natki pietruszki

spora szczypta chili

pieprz

 

 

Wykonanie:

Jajka na twardo obieramy i siekamy dość drobno.

Do jajek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory, szczypior, natkę pietruszki, koper, sól, kurkumę, oregano, estragon, chili, pieprz.

Mieszamy, próbujemy i doprawiamy na wyraźny, pikantny smak.

Kiedy smak nam odpowiada dodajemy surowe jajka, kaszę manną i kefir.

Wszystko mieszamy.

Masę wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej folią do pieczenia (ja rozcięłam na dwie części rękaw do pieczenia).

Pieczemy godzinę w 180st.

Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

 

Pasztet z jajek

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasztet z jajek

 

 

sobota, 21 marca 2015, dorotasmakuje
Komentarze
2015/03/21 09:52:59
To może być smaczne, zrobię! Tylko bez chili, bo papryki nie toleruję. Będę jeść z majonezem, bo majonez mogę do wszystkiego, a szczególnie do jajek:))
-
2015/03/21 10:47:44
smacznego!
-
2015/03/21 11:43:51
Wygląda nieziemsko, musi być pyszny .... idealny na Święta ! Pozdrawiam :)
-
2015/03/21 11:46:30
dziękuję i również pozdrawiam :)
-
Gość: , *.dip0.t-ipconnect.de
2015/03/21 17:56:22
czy można zamiennić kaszę manna na coś innego ?
-
2015/03/21 19:59:10
można zamienić na bułkę tartą lub drobna kaszke kukurydzianą w wersji bezglutenowej
-
2015/03/23 13:08:58
Świetny na jajkowe Święta:) ... i pięknie wygląda:)
-
2015/03/23 13:55:27
dziękuję :)
-
2015/03/23 18:30:24
ładnie wygląda
-
2015/03/24 09:16:37
dziękuję :)
-
Gość: agaata, *.play-internet.pl
2016/03/20 20:30:04
Smakowite! :) jak dużej blaszki używasz?
-
Gość: , *.1-1.cable.virginm.net
2016/03/25 13:47:30
czy nic się nie stanie jak robię go już dziś i w niedziele na śniadanie czy lepiej na świeżo?
-
2016/03/25 19:13:54
nic się nie stanie
-
2017/02/01 17:34:34
Pytam za poprzedniczką- jakiej wielkości keksówka. Uważam,że jest to ważne żeby pzsztet nie był zbyt niski.
-
2017/02/01 23:17:30
20x10cm
-
Gość: Goska, *.hsd1.il.comcast.net
2017/04/12 01:02:16
Jak dlugo piec pasztet?
-
Gość: dorotasmakuje, *.dynamic.chello.pl
2017/04/12 08:10:13
60 min
-
Gość: judytal, 205.201.55.*
2018/01/11 17:40:55
kasza sucha czy ugotowana?
-
Gość: judytal, 205.201.55.*
2018/01/11 17:41:53
kasza sucha czy ugotowana?
-
2018/01/11 19:25:17
kasza sucha










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...